Ρητορική του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα

Με τον πόλεμο στη Γάζα να εισέρχεται στη δεύτερη φάση του, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ανατρέχουν στην ιστορία για να δικαιολογηθούν. Πιεζόμενος από ξένους δημοσιογράφους για τους θανάτους αμάχων στη Γάζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρέπεμψε σε έναν βρετανικό βομβαρδισμό πριν από σχεδόν 80 χρόνια που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν παιδιά.

“Το 1944, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία επιχείρησε να βομβαρδίσει το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη. Επρόκειτο για έναν απολύτως νόμιμο στόχο. Αλλά οι Βρετανοί πιλότοι αστόχησαν. Αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο, χτύπησαν ένα νοσοκομείο για παιδιά σε κοντινή απόσταση. Και νομίζω ότι 84 παιδιά κάηκαν”, ανέφερε. “Αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου. Δεν είναι κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη Βρετανία. Ήταν μια νόμιμη πράξη πολέμου με τραγικές συνέπειες που μπορεί να συμβούν από τέτοιες νόμιμες ενέργειες”.

Δεδομένης της κομβικής σημασίας του Ολοκαυτώματος στην ισραηλινή ιστορία, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου αντιμετωπίζονται κάτω από αυτό πρίσμα.

Όλο και περισσότερο, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρονται όχι μόνο στην ιστορία των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων, αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρόμοιες ρητορικές αναφορές έγιναν από  ισραηλινούς πολιτικούς, ανέφεραν οι New York Times αυτή την εβδομάδα. Κάποιοι παρέπεμψαν στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις συμμαχικές της δυνάμεις  κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου -συμπεριλαμβανομένης της ρίψης των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι- προκειμένου να «πετύχουν τη νίκη»

Αλλά, σήμερα, με βάση του πώς έχει διαμορφωθεί το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο -οι κανόνες πολέμου- ορισμένες συμμαχικές πράξεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  θα μπορούσαν να θεωρηθούν εγκλήματα πολέμου, αναφέρει η σχετική ανάλυση στην Washington Post.

Υπάρχουν πλέον  παράγοντες που πρέπει να σταθμίζονται στην έκβαση ενός πολέμου, όπως η “αρχή της αναλογικότητας”, η οποία απαγορεύει τη στρατιωτική δράση που θα προκαλέσει απώλειες ζωών αμάχων, οι οποίες είναι “υπερβολικές” σε σύγκριση με τα αναμενόμενα στρατιωτικά αποτελέσματα. Σε αυτού του είδους τα ζητήματα, θα πρέπει να είναι δυνατή η στάθμιση των γεγονότων με βάση την αξία τους.

Οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους και τραυματισμούς αμάχων την Τρίτη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αμφισβήτησαν τις απώλειες αυτές, αλλά δήλωσαν ότι οι επιδρομές είχαν στόχο έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς, τον Ιμπραχίμ Μπιάρι, ο οποίος σκοτώθηκε.

“Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου”, αρκέστηκε να δηλώσει στο CNN ο εκπρόσωπος των IDF αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ για τις αναφερόμενες απώλειες μεταξύ των αμάχων, παραπέμποντας στην ρητορική του  του Νετανιάχου για τους θανάτους μαθητών το 1945.

Η επανειλημμένη αναφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα έχει προκαλέσει επικρίσεις και από τους ίδιους τους Ισραηλινούς.

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν και το επιτελείο του, σε μία σαφώς συμβολική πράξη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, φόρεσαν κίτρινα αστέρια με το μήνυμα «Ποτέ ξανά».

“Το κίτρινο αστέρι συμβολίζει την αδυναμία του εβραϊκού λαού και το ότι βρίσκεται στο έλεος των άλλων”, έγραψε την Τρίτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ντάνι Νταγιάν, πρόεδρος του Μουσείου Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ, ως απάντηση στο γεγονός ότι ο Ερντάν το φόρεσε στο πέτο “Σήμερα έχουμε μια ανεξάρτητη χώρα και έναν ισχυρό στρατό” κετέληξε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ