Ραγδαίες οι τελευταίες εξελίξεις στην πώληση του Πρώτου Θέματος που έχει «καταρρεύσει»

Σε τελικό στάδιο οι συζητήσεις για την αγοραπωλησία της κυριακάτικης εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που πάει “πακέτο” με το φερώνυμο σάιτ. Σύμφωνα με κάποιους που γνωρίζουν πράγματα από τον χώρο των μίντια η συμφωνία έχει ήδη κλείσει καθώς λύθηκε εν μέρει το θέμα του μάνατζμεντ που έθεταν κάποιοι από τους μετόχους της εφημερίδας

Οι κυκλοφορίες της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” -που κάποτε σάρωνε στις κυκλοφορίες με πωλήσεις 300.000 φύλλων πανελλαδικά (άλλες εποχές , άλλοι διευθυντές)- σήμερα είναι πολύ πεσμένες, όπως άλλωστε και όλων των εφημερίδων.

 Στο τελευταίο δελτίο του πρακτορείου διανομής εφημερίδων “ΑΡΓΟΣ” το ΠΘ εμφανίζεται να πουλάει μόλις 27.800 φύλλα σε όλη την Ελλάδα.

Οπως λέγεται, το επιχειρηματικό δίδυμο που επιδεικνύει ισχυρό ενδιαφέρον για την αγορά, καθώς και οι στενοί συνεργάτες τους εκφράζουν την πεποίθηση ότι «επενδύοντας» στους κατάλληλους ανθρώπους μπορούν να ανεβάσουν ξανά σε υψηλά επίπεδα την κυκλοφορία της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”. Οσο για το protothema.gr ευελπιστούν να αυξήσουν έτι περαιτέρω την υψηλή επισκεψιμότητα του σάιτ.

Σχετικά με την πώληση του Πρώτου Θέματος (πακέτο με το σάιτ) το bankingnews έγραψε πρόσφατα:

  • Το ενημερωτικό site είναι από τα μεγαλύτερα ή το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και αυτό έχει μια αποτίμηση
  • Διαθέτει και εβδομαδιαία εφημερίδα η κυκλοφορία της οποίας όμως έχει υποχωρήσει σημαντικά αφού… η ενημέρωση έχει υπερκαλυφθεί από το ενημερωτικό site.
  • Υπάρχουν και διάφορα άλλα site τα οποία ανήκουν στον όμιλο και το καθένα έχει μια αξία.
  • Ωστόσο το Πρώτο Θέμα είναι φορτωμένο με πολλά δάνεια που προφανώς αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα της αποτίμησης…

Υπενθυμίζουμε ότι οι βασικοί δανειστές είναι η Μαριάννα Λάτση με 7,6 εκατ αυτοτελώς και άλλα 7,5 εκατ τα οποία βρίσκονται σε Βρετανική εταιρία συμφερόντων Λάτση και μειώθηκαν μετά το haircut που έκανε η Πειραιώς καθώς ο δανεισμός ήταν στα όρια να καταστεί η εταιρία default συνολικά δηλαδή τα δάνεια της Λάτση είναι 15,1 εκατ ευρώ.
O εφοπλιστής Λασκαρίδης δεν είναι μέτοχος στο Πρώτο Θέμα αλλά δάνεισε τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο του Πρώτου Θέματος για να καλύψει αύξηση κεφαλαίου, το ποσό εκτιμάται σε 1,7 εκατ ευρώ.
Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης είχε δανείσει αλλά το δάνειο ήταν μετατρέψιμο σε μετοχές αλλά δεν γνωρίζουμε εάν το δάνειο υφίσταται ή έχει μετατραπεί σε μετοχές.
Ο πρώην τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας έχει δανείσει το Πρώτο Θέμα με 1,7 εκατ ευρώ.
Ο δανεισμός στο Πρώτο Θέμα πραγματοποιήθηκε μέσω του Διονύση Παναγιωτάκη, ο οποίος ήταν επί χρόνια βασικός μέτοχος στο Action24, το οποίο έχει πουληθεί σε εταιρείες συμφερόντων Εξάρχου – Μπάκου – Καϋμενάκη.
Τα δάνεια λοιπόν που βαρύνουν το Πρώτο Θέμα είναι 15,1 εκατ που έχει δανείσει η Μαριάννα Λάτση, 1,7 εκατ ο Λασκαρίδης και 1,7 εκατ ο Σάλλας άθροισμα 18,5 εκατ ευρώ των δανειακών υποχρεώσεων του Πρώτου Θέματος.
Ποια είναι η αξία του Πρώτου Θέματος;
Εικάζουμε ότι εάν πωλείτο περί τα 7 με 8 εκατ μαζί με την ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων θα θεωρείτο μια δίκαιη αποτίμηση…
Η φημολογία ότι αξίζει 15 εκατ – εκτός δανείων – την θεωρούμε ακραία υπερβολική αφού η αποτίμηση πρέπει να αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους….(15 και 20 εκατ = 35 εκατ)
Στο Πρώτο Θέμα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη λόγω των δανειακών υποχρεώσεων και βεβαίως της ύπαρξης εφημερίδας που μπορεί με οικονομικούς όρους να είναι «πρόβλημα» αλλά με όρους παρέμβασης προσδίδει υπεραξία….

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ