Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες αλλαγές που φέρνει ο Τσίπρας για τα μέλη

Ακόμη πιο ισχυρό ρόλο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας καθώς όπως γνωστοποίησε στην τελευταία του συνέντευξη εκείνα θα αποφασίζουν για το εάν το κόμμα θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας.


Επομένως, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και πέραν της… συμμετοχής τους στις ψηφοφορίες για ανάδειξη Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος – που αποτελούν προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα – θα μπορούν να διαμορφώνουν και κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα μία συνεργασία με άλλα κόμματα για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες αυτό θα γίνεται μέσω εσωκομματικών δημοψηφισμάτων τα οποία προβλέπονται στις προτάσεις για το νέο Καταστατικό και τα οποία θα διενεργούνται με ηλεκτρονικές διαδικασίες.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κι εφόσον περάσουν οι ρηξικέλευθες προτάσεις Τσίπρα θα ανοίξει εκ νέου το μητρώο μελών ούτως ώστε τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν να γίνουν μαζικές εγγραφές στην πορεία προς την εκλογή Προέδρου και συλλογικής ηγεσίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η διαδικασία για την ανάδειξη προέδρου και του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου θα γίνει έναν ή ενάμιση μήνα μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου. Υπό την αίρεση ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή προσφυγή στις κάλπες, οπότε σ’ αυτήν την περίπτωση αφού “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και πρόεδρο και όργανα” όλα θα γίνουν αμέσως μετά μία ενδεχόμενη εκλογική διαδικασία.


Ο προσυνεδριακός πυρετός


Στο μεταξύ κείμενα συμβολής στον προσυνεδριακό διάλογο καταθέτουν οι επιμέρους τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κοινοποιώντας επί της ουσίας τις θέσεις τους απέναντι στις προτάσεις του προέδρου του κόμματος. Μετά τη “Γέφυρα” και την “Ομπρέλα” κείμενο-πλατφόρμα που φέρει τις υπογραφές 10 μελών της ΚΟΕΣ δημοσιοποίησε και η ΡΕΝΕ. Το κείμενο υπογράφουν οι Σταύρος Αραχωβίτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Αντώνης Κοτσακάς, Βαγγέλης Πιλάλης, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Σακελλάρης, Νίκος Σκορίνης, Χάρης Τσιόκας, Διονύσης Τεμπονέρας και Σωκράτης Φάμελλος.


Τα στελέχη της ΡΕΝΕ τάσσονται με σαφήνεια υπέρ των προτάσεων που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση στο επικείμενο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προτάσεις που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των μελών.

Όπως αναφέρουν σε αντίθεση με τα συστημικά κόμματα που επιδιώκουν χειραγώγηση και εξουσιοδοτισμό, γίνεται η διαμόρφωση κομματικού μοντέλου που ενθαρρύνει την πολύπλευρη συμμετοχή των μελών και διασυνδέει λειτουργικά το κόμμα με τις κοινωνικές διεργασίες.


Σημειώνουν πως το μοντέλο του κόμματος πυραμιδικού τύπου έχει εξαντλήσει τα όριά του και αναφέρουν ότι ο Ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ως υβριδικό-πολυσυλλεκτικό κόμμα της Αριστεράς, που δεν έχει επηρεαστεί από τη λογική του κεντρικού σχεδιασμού και των πλάνων, και ως κόμμα που δεν επιδιώκει να ενσωματωθεί στη διαχειριστική αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας, μπορεί να διαμορφώσει σύγχρονα πλαίσια συμμετοχής και συναπόφασης με όρους πολιτικής αυτονομίας, οργανωτικής αυτοτέλειας και κοινωνικής διασύνδεσης.
Κι αυτό γιατί τα σύγχρονα προοδευτικά κόμματα πρέπει να αποτρέπουν τη δημιουργία πολλών ενδιάμεσων αποφασιστικών (γραφειοκρατικών) οργάνων που απομακρύνουν τη σχέση της βάσης με το κέντρο.


Επισημαίνουν επίσης πως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να γίνει «συνέδριο τομής και συνέχειας» για ολόκληρο τον προοδευτικό χώρο. Συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης για τον μετασχηματισμό του σε κορμό της προοδευτικής παράταξης με πολιτική και προγραμματική ενότητα. Εξ αυτού του λόγου τονίζουν πως πρέπει να επιταχυνθούν τα βήματα που ολοκληρώνουν τον μετασχηματισμό του κομματικού μοντέλου, με δημοκρατία, ενεργά μέλη, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, αποτελεσματικότητα και κοινωνική αλληλοτροφοδότηση. Με αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, χωρίς να νοθεύονται, να περιχαρακώνονται ή να μεταλλάσσονται οι αρχές του. Αλλά και ενός κομματικού μοντέλου που θα προσκαλεί και θα ελκύει τη νεολαία να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, αποδομώντας στεγανά, τάσεις και ομάδες, αλλά και με περιορισμό θητειών, ενάντια σε κάθε καριερισμό και φωτεινούς παντογνώστες.


Επιπλέον, κείμενο στήριξης στον Αλέξη Τσίπρα που φέρει περισσότερες από 600 υπογραφές κατέθεσαν ενόψει και του 3ου συνεδρίου μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την πλειοψηφία της οργάνωσης μελών Εξαρχείων και συγκέντρωσε υπογραφές από όλη τη χώρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ