Πόσο κοντά είμαστε στη λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξάπλωση του κορωνοϊού λίγο πριν την Πρωτοχρονιά του 2024, είναι σε επαφή με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και εκδίδει συστάσεις προς τους πολίτες, ιδίως προς τις ευάλωτες ομάδες, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία τους.

Ο κορονοϊός απειλεί να επηρεάσει τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς του 2024. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, παρατηρείται αύξηση της εξάπλωσης στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 37%, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του αντίστοιχου διαστήματος του 2022.

Στο πλαίσιο των σημερινών επιδημιολογικών συνθηκών, οι ειδικοί προτρέπουν τις ευπαθείς ομάδες, ειδικά άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν άμεσα κατά της COVID-19 και της γρίπης.

Επιπλέον, εκτός από τη χρήση μάσκας σε υγειονομικές μονάδες, προτρέπεται η χρήση της σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και κλειστούς χώρους με συγχρωτισμό.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζεται στον γενικό πληθυσμό η σημασία της τήρησης μέτρων πρόληψης, όπως η υγιεινή των χεριών, η χρήση αντισηπτικών, ο αερισμός χώρων, η απομόνωση σε περίπτωση συμπτωμάτων, η συνεχής χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους χώρους, η περιορισμένη επαφή με ευάλωτα άτομα και η πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.

Η πίεση στα νοσοκομεία αυξάνεται, ιδίως στα νοσοκομεία Παίδων, καθώς αυξάνονται τα κρούσματα και παρουσιάζονται περισσότερες νοσηλείες, ενώ οι εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης για την COVID-19 παραμένουν χαμηλοί.

«Δεν είμαστε στο σημείο να ληφθούν άμεσα μέτρα» δηλώνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, παραπέμποντας ωστόσο στις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, η οποία παρακολουθεί στενά την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Η ανησυχία επεκτείνεται για την επιδημιολογική εικόνα μετά την Πρωτοχρονιά, ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και αναμένονται συστάσεις από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Η αναφερόμενη έξαρση συνδέεται με την εμφάνιση της υποπαραλλαγής JN.1, που χαρακτηρίζεται ως πιο μεταδοτική.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ