Πρώτο κουδούνι σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά

Το πρώτο κουδούνι αναμένεται να χτυπήσει σήμερα για την νέα σχολική χρονιά, με τον καθιερωμένο αγιασμό και την διανομή των βιβλίων.

Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία και σήμερα πρόκειται να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα και στη λειτουργία του σχολείου, ενώ όταν παραλάβουν τα βιβλία τους, θα αποχωρήσουν. Από αύριο, Τρίτη, αναμένεται να καθίσουν και πάλι στα θρανία και να ξεκινήσουν τα μαθήματα κανονικά.

Όσον αφορά στον προγραμματισμό της σχολικής χρονιάς, οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της, καθώς και το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου.

Προσλήψεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην πρόσληψη 23.211 αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία.

Αναλυτικότερα, στη Γενική Εκπαίδευση, προσλήφθηκαν 8.746 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια, και 4.898 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια. Επιπλέον, 192 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ79.01 και ΤΕ16 προσλήφθηκαν σε Μουσικά Σχολεία για τη διδασκαλία μουσικών ειδικεύσεων ενώ διατέθηκαν για πρόσληψη στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, με απόφαση του οικείου Διοικητικού Συμβουλίου, 39 αναπληρωτές κλάδων/ειδικοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Ειδική Αγωγή, προσλήφθηκαν συνολικά 7.360 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια και 1.976 εκπαιδευτικοί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ωστόσο, υπολογίζουν ότι οι ανάγκες για κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών μπορεί να φτάσει τις 48.000, και για αυτό ζητούν να γίνονται περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών στην πρώτη φάση.

Οι μεταβολές στα σχολεία

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν προαγωγές, ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολείων. Συγκεκριμένα, για το σχολικό έτος 2023-24, ιδρύονται 10 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία, καταργούνται 36 Δημοτικά-Νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται 30 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία, υποβιβάζονται: 79 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία και προάγονται 51 Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία.

Σχετικά με τις καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων, η υφυπουργός Παιδείας κ.Δόμνα Μιχαηλίδου τοποθετείται: «Πρόκειται για ένα ‘ταμπού’, που δεν ηχεί ευχάριστα. Ωστόσο, ένα τυπικό παράδειγμα συγχώνευσης αποτελεί η εξής περίπτωση: στη βόρεια Ελλάδα λειτουργεί ένα σχολείο σε τρία κτίρια, σε τρία διαφορετικά κοντινά χωριά: στο ένα χωριό, είναι η πρώτη, δευτέρα και τρίτη δημοτικού. Στο άλλο χωριό, η τετάρτη μόνο, μέσα σε ένα ολόκληρο σχολείο.

Και στο τρίτο χωριό, είναι η πέμπτη και η έκτη τάξη. Τί είναι πιο ‘στενάχωρο’; Ότι θα κλείσει το σχολείο της τετάρτης δημοτικού ή ότι τα τεταρτάκια βρίσκονται μόνα τους σε ένα κτίριο-φάντασμα; Το σχολείο είναι ντουβάρια, τα παιδιά είναι μόνα τους. Το κτίριο, στο οποίο θα στεγαστούν είναι μια χαρά. Γίνονται μάλιστα παρεμβάσεις, ανοίγουν κι άλλα παράθυρα για να μπει περισσότερο φως. Αλλά, εκπαιδευτικά μιλώντας, δεν είναι δυνατόν να έχεις παιδιά του δημοτικού μόνα τους σε ένα σχολείο, χωρίς άλλες τάξεις για να εξυπηρετούνται μικροπολιτικά συμφέροντα. Σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν σχολεία, που είναι ακριβώς απέναντι το ένα από το άλλο. Γενικά, είναι προτιμότερο τα παιδιά να είναι όλα μαζί – εφόσον επαρκούν οι εγκαταστάσεις – παρά να είναι μοιρασμένα».

Τέλος, σχετικά με τα Πειραματικά-Πρότυπα, φέτος θα λειτουργήσουν 92 Πειραματικά και 39 Πρότυπα έναντι 83 και 37 αντίστοιχα πέρσι ενώ υπάρχει προοπτική να γίνουν συνολικά 180 τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των μαθητών, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης σχολικής χρονιάς, ήταν 11.092 στα Πειραματικά και 9.146 στα Πρότυπα.

Η προσχολική αγωγή

Αλλαγές στον τομέα της προσχολικής αγωγής δεν προβλέπονται για τη φετινή σχολική χρονιά. Αναμένεται ρύθμιση του χρόνου, στο πλαίσιο της οποίας οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι στην παρούσα φάση υπάγονται στα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας και Οικογένειας, θα περιέλθουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Παιδείας. Επομένως, την επόμενη χρονιά ξεκινά η ενοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η χάραξη ενιαίας εκπαιδευτικής πολιτικής.

Η ειδική αγωγή

Εκτός από την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής τη νέα σχολική χρονιά, η οποία γίνεται για πρώτη φορά, γίνονται και άλλες κινήσεις στην κατεύθυνση της ειδικής αγωγής. Δεδομένης της αύξησης του αριθμού των παιδιών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η Πολιτεία προχωρά άμεσα στην κάλυψη των αναγκών, που προκύπτουν σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη και εξατομικευμένη εκπαίδευση, που απαιτείται, στοχεύοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση και την απορρόφηση από την αγορά εργασίας.

Φέτος, με απόφαση της Δόμνας Μιχαηλίδου, Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, προάγεται το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας από Μονοθέσιο σε Διθέσιο καθώς και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Κερατσινίου από Μονοθέσιο σε Διθέσιο. Τα νέα τμήματα θα στεγάζονται στον χώρο του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Δραπετσώνας και στον χώρο του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Κερατσινίου αντίστοιχα. Όπως δε δήλωσε, «με μικρά αλλά και μεγαλύτερα βήματα επενδύουμε την ειδική αγωγή. Προτεραιότητά μας, η ενίσχυση αλλά και ο εκσυγχρονισμός των ειδικών σχολείων, ώστε να διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση για κάθε παιδί ανεξάρτητα από την αναπηρία του. Κύριο μέλημά μας, είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό τις δεξιότητές τους αλλά και να παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη τόσο στα ίδια όσο και στις οικογένειές τους».

Στην ίδια κατεύθυνση και η ίδρυση για πρώτη φορά φέτος, Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου στο Δήμο Ανατολικής Μάνης, στον νομό Λακωνίας, με την ονομασία ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ανατολικής Μάνης. Στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ, θα φοιτήσουν 31 μαθητές και μαθήτριες, που κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λακωνίας και επί του παρόντος φοιτούν σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Α’, Β’ και Γ’ Γυμνασίου ή είναι τελειόφοιτοι/τες Δημοτικών Σχολείων. Σημειώνεται ότι το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ανατολικής Μάνης θα στεγαστεί στο Διδακτήριο Δημοτικού Σχολείου Πετρίνας, σημείο ικανό να εξυπηρετήσει μαθητές και μαθήτριες από όλο τον νομό.

Δήμος Αθηναίων

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει έτοιμος να υποδεχθεί τους μαθητές στις σχολικές μονάδες, με μία σειρά από παρεμβάσεις. Τα συνεργεία καθαριότητας και απολύμανσης εργάστηκαν στο σύνολο των 396 εκπαιδευτικών μονάδων και ταυτόχρονα εφοδίασαν το κάθε σχολείο ξεχωριστά με τα απαραίτητα αντισηπτικά διαλύματα, σαπούνια και απολυμαντικά. Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία τους, η δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει ότι προχώρησε στη στελέχωσή τους με συνολικά 661 νέους εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 520 καθαρίστριες και οι 141 σχολικοί φύλακες.

Παράλληλα, το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), προσφέρει δωρεάν πακέτα με σχολικά είδη, σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών.

Μία εβδομάδα μετά, το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας

Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τα μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας.

Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...