Πρόβλεψη «βόμβα»: «Το ρήγμα της θάλασσας του Μαρμαρά είναι ώριμο – Θα γίνει σεισμός, τον περιμένουμε» – Κινδυνεύει η Ελλάδα;

Για τις αγωνιώδεις προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης να εντοπίσουν ζωντανούς ανθρώπους στα συντρίμμια σε Τουρκία και Συρία, αλλά και για το ενδεχόμενο ενός σεισμού τέτοιας κλίμακας και στην Ελλάδα, μίλησε το πρωί της Παρασκευής (10/2) ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου.

«Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσαν να επιζήσουν, είναι γνωστό ότι οι ελπίδες είναι στις 3-4 μέρες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πιθανότητες για μία-δύο μέρες ακόμα, να βρεθούν και άλλοι», είπε αρχικά ο κ. Παπανικολάου στο MEGA.

«Λόγω της μεγάλης έκτασης των καταπλακωμένων, πιστεύω εάν συνεχίσουν τα συνεργεία θα βρουν δεκάδες ανθρώπων, αλλά ως εκεί. Μπροστά στο μέγεθος των καταπλακωμένων είναι “ασήμαντη” πληροφορία στατιστικά, αλλά κάθε ζωή μετράει. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο τα συνεργεία να συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωντανούς, γιατί σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει καν ακόμα» είπε ο καθηγητής.

Κινδυνεύει η Ελλάδα;
Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα, ο κ. Παπανικολάου ξεκαθάρισε: «Όχι, γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην πολύ ειδική περίπτωση με το δείγμα της βόρειας Ανατολίας που καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη και επεκτείνεται στο βόρειο Αιγαίο, στο οποίο πράγματι παρατηρείται μετανάστευση της σεισμικής δραστηριότητας, με περίπου 20-25 χρόνια να έχει σπάσει το ρήγμα και να μεταφέρεται από την ανατολή στη Δύση. Είναι γνωστό και στην κυβέρνηση και στον κόσμο ότι περιμένουν έναν σεισμό 7-7,5 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαρμαρά. Μετά περιμένουμε μετά από 40-50 χρόνια να φτάσει προς τη Σαμοθράκη. Έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση του ρήγματος ανά 20-25 χρόνια».

«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο, περιμένουμε σεισμό»
«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο. Θα γίνει και αυτός ο σεισμός, τον περιμένουμε, είναι βέβαιο ότι θα γίνει, το ξέρουμε όλοι. Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι μικρότερο σε μήκος από το βόρειο, αλλά δεν έχει αυτή τη διαδοχική μετανάστευση των επικέντρων που να είναι συστηματική» κατέληξε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ