Προχωρά ο Μαδούρο στο σχέδιο κατάληψης περιοχής της Γουϊάνας – Πως η ανακάλυψη πετρελαίου πυροδότησε τη διαμάχη

Προχωρά ο Μαδούρο στο σχέδιο κατάληψης περιοχής της Γουϊάνας

Προχωρά ο Μαδούρο στο σχέδιο κατάληψης περιοχής της Γουϊάνας. Ακάθεκτος προχωρά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας στα σχέδιά του να καταλάβει το Εσεκίμπο, την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή που ελέγχεται από τη γειτονική Γουιάνα.

Ο Νίκολας Μαδούρο, διέταξε την κρατική εταιρεία πετρελαίου να εκδώσει άδειες εξόρυξης και εισηγήθηκε στην Εθνοσυνέλευση να ψηφίσει νομοσχέδιο που καθιστά την περιοχή τμήμα της Βενεζουέλας.

Λόγω των εξελίξεων, η Γουιάνα έχει θέσει τις αμυντικές της δυνάμεις σε πλήρη συναγερμό.

Οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας, όπως αναφέρει το ΒΒC,  ενέκριναν την Κυριακή ένα δημοψήφισμα για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων επί του Εσεκουίμπο, αυξάνοντας τις εντάσεις.

«Πρόκειται για άμεση απειλή»

Με ανάρτησή του στο Facebook που κατακεραύνωνε τα “ατοπήματα” του κ. Μαδούρο, ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφάν Αλί, δήλωσε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης.

“Πρόκειται για άμεση απειλή για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Γουιάνας”, ανέφερε. “Η Γουιάνα το θεωρεί ως άμεση απειλή… και θα εντείνει τα προληπτικά μέτρα για να προστατεύσει το έδαφός της”.

Καθησυχάζονται οι επενδυτές

Ο ίδιος, επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές της χώρας -κυρίως πετρελαϊκές εταιρείες- ότι τα χρήματά τους είναι ασφαλή.

Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός της ενισχύει την παρουσία του στα σύνορα με τη Γουιάνα και τη Βενεζουέλα, μετακινώντας περισσότερα στρατεύματα και τεθωρακισμένα οχήματα.

Ένα…όνειρο παλιό

Την Κυριακή, πάνω από το 95% όσων έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα της Βενεζουέλας ενέκρινε τη δημιουργία ενός νέου ομόσπονδου κράτους της Βενεζουέλας στην περιοχή.

Αν και ψήφισαν μόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι – που αποτελούν περίπου το 10% των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου – η διεκδίκηση της Βενεζουέλας στο Εσεκίμπο χαίρει ευρείας υποστήριξης στη χώρα.

Το Εσεκίμπο βρίσκεται υπό την εξουσία της Γουιάνας – και πριν από αυτήν της Βρετανικής Γουιάνας – για περισσότερο από έναν αιώνα, αλλά η Βενεζουέλα επιδιώκει εδώ και καιρό να το ελέγξει.

Η ανακάλυψη πετρελαίου πυροδότησε τη διαμάχη

Η ανακάλυψη πετρελαίου στα ύδατα ανοικτά των ακτών της περιοχής το 2015 συνέβαλε στην πυροδότηση της διαμάχης. Οι εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο όταν η Γουιάνα πραγματοποίησε διαγωνισμό για άδειες έρευνας στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Ο πλούτος της Γουιάνας βασίζεται κυρίως στην παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου, γεγονός που έχει καταστήσει την οικονομία της ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, η Βενεζουέλα προσπαθεί να βγει από μια πολυετή οικονομική κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις πετρελαίου της λόγω της εκλογής . Μαδούρο το 2018. Η χώρα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ