«Προβοκάτσια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ…» – Η Κουμουνδούρυ κουνάει μαντήλι στον Βαρουφάκη – «Ανδρουλάκης ή τίποτα»

Το επίσημο αφήγημα εδώ και μήνες του ΣΥΡΙΖΑ για τις συμμαχίες προκειμένου να επιτευχθεί “προοδευτική κυβέρνηση” μετά τις εκλογές είναι πως το προσκλητήριο του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία αφορά άπαντες όσοι “αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές δυνάμεις”.

Πρόσκληση
Ιδιαίτερα δε η “Ομπρέλα”, η εσωκομματική αντιπολίτευση, έχει επανειλημμένως ζητήσει τη συνεργασία με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, του πρώην υπουργού Οικονομικών της α’ φάσης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τη γενική ιδέα ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται ο κόσμος και τα στελέχη του ΜέΡΑ25 από δυνάμει κυβερνητικούς συμμάχους. Πρόσκληση που αφορά και το ΚΚΕ, παρότι έχει εμπεδωθεί (ή θα έπρεπε τουλάχιστον) ότι ο Περισσός δεν πρόκειται να συμπράξει είτε διά της συμμετοχής σε “κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ” είτε διά της ψήφου ανοχής.

Σενάριο που περιέγραψε ως “τερατογένεση” ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ και εμμέσως “έκαψε” ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ως προϋπόθεση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις κάλπες για οποιαδήποτε συζήτηση συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας. Αν κάτι “έμεινε” από όσα πολιτικά ζητήματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, είναι πως δεν προτίθεται για κανένα λόγο να προσφύγει σε “κυβέρνηση ηττημένων”.

Αντιθέσεις
Μπορεί για λόγους προφανείς, εν όψει των εκλογών και εν τω μέσω προεκλογικής περιόδου διαρκείας, ο Αλέξης Τσίπρας να μη συναίνεσε ρητορικά στην περιγραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως “τερατογένεση” μιας σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ με Βαρουφάκη ή ΚΚΕ (στις ίδιες δεξαμενές ψαρεύει η Κουμουνδούρου ούτως ή άλλως) και να απέφυγε το διά ταύτα της πρωθυπουργικής αιτίασης, απαντώντας απλώς “τερατογένεση είστε εσείς”, αλλά “έχουσι γνώσι οι φύλακες” στην Κουμουνδούρου πως η υπενθύμιση του Γ. Βαρουφάκη και των έργων του στο πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λειτουργεί μάλλον ως “φόβητρο” στα μετριοπαθή κεντρώα κοινά στα οποία στοχεύει επισήμως και ανοιχτά πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αναδειχθεί ξανά στην εξουσία.

Η πρόσφατη δήλωση δε του Γιάνη Βαρουφάκη πως “εάν είχαμε βγει εκτός ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα” σε ουκ ολίγα αυτιά πέριξ της Κουμουνδούρου ακούστηκε μάλλον σαν “προβοκάτσια” εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της δυνατότητας συνεργασίας των δύο. Αμήχανη η Κουμουνδούρου επ’ αυτών των δηλώσεων μεν, απολύτως ενοχλημένη δε. Η Ν.Δ., άλλωστε, ευλόγως στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού, δεν χάνει καμία ευκαιρία να αναδείξει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών του εφιαλτικού εξαμήνου 2015 ως εκλογικό… σκιάχτρο, απέναντι στον βασικό της πολιτικό αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ ή τίποτα
Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, το οποίο έχει και θεσμικό ρόλο, ευρισκόμενο παγίως κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκλαμβάνει ως απολύτως ειλικρινείς (χωρίς παραπολιτική στόχευση συνεπώς) τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, αφού “αυτές είναι οι απόψεις του”, εξηγώντας στο “Κ” πως “προοδευτική κυβέρνηση γίνεται μόνο με το ΚΙΝΑΛ ή καθόλου”.

Ανεξαρτήτως άλλωστε της πολιτικής ανάγκης (να φανεί πιο πειστικό το αφήγημα περί προοδευτικής κυβέρνησης) αλλά και της ανοιχτής γραμμής που διατηρεί μέρος του εκλογικού Σώματος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γ. Βαρουφάκη, η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΜέΡΑ25 είναι θεμελιώδης: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αναφανδόν υπέρ του… “ευρωμονόδρομου”.

Η Κουμουνδούρου, από πλευράς της, αρνείται να μπει σε συζήτηση για τον Γ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που κινείται, τις δηλώσεις του κ.λπ., και επιμένει στη σταθερή επωδό: Προοδευτική κυβέρνηση είναι εφικτή μόνον εάν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βγει νικητής της κάλπης και το προσκλητήριο αφορά όλους όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί στη βάση των προτάσεων που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Κοινώς, όστις πιστός συμφωνεί στο προγραμματικό πλαίσιο που περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλοδεχούμενος.

Κεντρική Επιτροπή
Κατά τα λοιπά, οργανωτικές εκκρεμότητες του ΣΥΡΙΖΑ βαίνουν προς διευθέτηση την προσεχή εβδομάδα: Τη Δευτέρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία προγραμματίζεται να συνέλθει την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Αντικείμενο: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θέματα ανασύνταξης του κόμματος (χρεώσεις κ.λπ.), όπως προέκυψαν μετά το συνέδριο της άνοιξης. Αυτονοήτως, στην Κ.Ε. θα συζητηθούν και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθεί και το χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως μετά τη σίγαση του συναγερμού για εκλογές το φθινόπωρο, πήραν παράταση οι σχετικές ανακοινώσεις που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για Ιούλιο.

  • Αναδημοσιεύεται από το “Κεφάλαιο” που κυκλοφορεί / Της Νίκης Ζορμπά

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ