Πριγκόζιν: Γιατί ο Πούτιν δεν τιμωρεί τον ολιγάρχη που τον προσβάλλει

Τους τελευταίους δύο μήνες τα ξεσπάσματα του επικεφαλής της διαβόητης ομάδας μισθοφόρων Wagner είναι συνεχή, με ύβρεις κατά του ρωσικού στρατού και βολές (έστω και έμμεσες) κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πολλοί μάλιστα έχουν σχολιάσει ότι «κλέβει» τα φώτα της δημοσιότητας από τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που πριν ιδρύσει τη Wagner ήταν επιχειρηματίας της εστίασης και έχει αστειευτεί δημοσίως πως θα έπρεπε να αποκαλείται «ο χασάπης του Πούτιν» και όχι «ο σεφ του Πούτιν») κατέλαβε με τους μισθοφόρους του την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, ύστερα από πολύμηνες μάχες και ζοφερές απώλειες και στις δύο πλευρές.

Η εμφανής προσπάθεια της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης να υποβαθμίσει τον ρόλο του στον Μπαχμούτ ήταν μία σαφής ένδειξη της δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για τη δημόσια κριτική του Πριγκόζιν στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αλλά και την κόντρα του με τον Τσετσένο Καντίροφ.

Και ενώ υπήρχαν σενάρια για «διαζύγιο», ο Πούτιν δεν φαίνεται διατεθειμένος για ολική ρήξη και τιμωρία του Πριγκόζιν. Ο Μαρκ Κίμιτ, Στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην αναπληρωτής διευθυντής του NATO για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εξήγησε στην τηλεόραση του CNN γιατί τηρεί τη στάση αυτή ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν είναι γνωστός για την ανοχή του σε όσους τον αμφισβητούν.

Ο Πριγκόζιν ήταν ένας από τους ολιγάρχες που στήριξαν τον Πούτιν όταν αυτός ανέβηκε στην εξουσία, για να έχει και ο ίδιος την κάλυψη του Ρώσου προέδρου. Υπήρχε μία ισχυρότατη σχέση δούναι και λαβείν επί χρόνια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία ο Πριγκόζιν βγήκε μπροστά, ως ένας λαϊκιστής, εθνικιστής, που μπορούσε να απευθυνθεί με άνεση στην κοινή γνώμη και να γίνει γρήγορα δημοφιλής.

«Κατά πολλούς τρόπους θυμίζει τον Τραμπ. Πολύ θορυβώδης, πολύ άμεσος με τους απλούς ανθρώπους» εξηγεί ο Κίμιτ και υπογραμμίζει ότι δύο είναι οι λόγοι που εξηγούν τη στάση του Πούτιν:

«Καταρχήν ο Πούτιν του είναι υπόχρεος για τις επιδόσεις της μισθοφορικής ομάδας του, που είναι πιο αποτελεσματική από τον ρωσικό στρατό. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως βλέπει σε αυτόν έναν πιθανό πολιτικό αντίπαλο στο άμεσο μέλλον. Και το ρητό λέει, “κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου ακόμη πιο κοντά».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ