Ποιος ο λόγος της διαφωνίας Κασσελάκη – Γεροβασίλη για την ημερομηνία των εκλογών

Διαφωνούν Στέφανος Κασσελάκης και Όλγα Γεροβασίλη για την ημερομηνία της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε από το βήμα του συνεδρίου την 10η Μαρτίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες, ώστε η διαδικασία να μην καταναλώσει πολύτιμο χρόνο από την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

Από την άλλη η Γεροβασίλη είπε ότι σύμφωνα με το καταστατικό – το οποίο, όπως είπε «σκοπίμως ξέχασε ο κ. Κασσελάκης- χρειάζεται ένας μήνας για να στηθούν κάλπες. Το διάστημα αυτό οδηγεί στην Κυριακή 31 Μαρτίου, καθώς μεσολαβεί το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, μέσα στο οποίο προφανώς δεν είναι δόκιμο να γίνουν εσωκομματικές εκλογές.

Στο συνέδριο αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία των εκλογών, επειδή μπορεί να γίνει ερμηνεία του καταστατικού, το οποίο έχει και την πρόνοια να προβλέψει ειδική ρύθμιση αυτών των θεμάτων εάν επηρεάζονται από εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το άρθρο 50, παρ. 4 προβλέπει συγκεκριμένα ότι «μεταξύ της απόφασης διοργάνωσης προκριματικής εκλογής και της ημερομηνίας διεξαγωγής της πρέπει να μεσολαβεί τουλάχιστον ένας (1) μήνας. Κατ’ εξαίρεση, το διάστημα αυτό μπορεί να συντομεύεται στην περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών».

Ουσιαστικά η ανάδειξη της ηγεσίας στις 31 Μαρτίου περιορίζει δραστικά τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια να προετοιμαστεί το κόμμα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Μόνο για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου που θα δώσει τη μάχη απαιτεί αρκετό χρόνο, καθιστώντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ουραγό στην κούρσα των ευρωεκλογών. Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι ήδη η πολιτική συζήτηση στη χώρα θα ασχολείται με τα ευρωπαϊκά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναλώνεται στην εσωκομματική μάχη.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, μιλούν ευθέως για προσπάθεια υπονόμευσης της προσπάθειας του κ. Κασσελάκη να πετύχει ένα καλό ποσοστό στις ευρωεκλογές, εάν η πλευρά Γεροβασίλη επιμείνει για τις 31 Μαρτίου. Υπό την έννοια ότι η τελευταία παραδέχεται πως θα χάσει και επιδιώκει να ναρκοθετήσει την πορεία του κόμματος προς την 9η Ιουνίου για να θέσει στη συνέχεια θέμα ηγεσίας. Και εκεί αποδίδουν τον πραγματικό λόγο της διαφωνίας που έχει προκύψει.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...