Ποιες οι προϋποθέσεις της Μόσχας για να επιτρέψει την πληρωμή φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια αν υπάρξουν άλλες συνθήκες

Ανοιχτή στο ενδεχόμενο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου σε ευρώ ή δολάρια «αν το απαιτούν άλλες συνθήκες» είναι η Ρωσία όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Οι πληρωμές φυσικού αερίου μπορούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο καθεστώς και να γίνονται σε ευρώ και δολάρια σε περίπτωση που το απαιτούν “άλλες συνθήκες”» είπε ο Πεσκόφ χωρίς να δώσει περισσότερες λέπτομέρειες.

«Φυσικά, εάν υπάρξουν άλλες προϋποθέσεις, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί με τίποτα να αλλάξει. Αλλά στις τρέχουσες συνθήκες, τα ρούβλια είναι η προτιμώμενη και πιο αξιόπιστη επιλογή για εμάς», είπε ο Πεσκόφ.

Επί της ουσίας αυτό που ήθελε να πει ο Ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πως αν αλλάξουν οι συνθήκες, δηλαδή εάν η όποια χώρα λαμβάνει ρωσικό αέριο, πάψει να είναι «μη φιλική» ως προς την Ρωσία, τότε θα δύναται να πληρώνει σε ευρώ ή δολάρια.

Με άλλα λόγια αν πάψει να εφαρμόζει τις αντι-ρωσικές κυρώσεις ή εάν αποδεχτεί τους ρωσικούς όρους σε ότι αφορά την Ουκρανία (όπως να αναγνωρίσει Ντόμπας και Κριμαία ως ρωσικά).

Σε διευκρινιστική ερώτηση, απάντησε ότι το διάταγμα δεν έχει αναδρομική ισχύ και δεν θα έχει εφαρμογή για το αέριο που έχει ήδη παραδοθεί.

Επιπλέον, είπε πως η Ρωσία δεν αποβλέπει στην άμεση διακοπή παροχής φυσικούς αερίου σε «μη φιλικές χώρες», καθώς «οι σημερινές παραλαβές φυσικού αερίου θα αρχίσουν να αποπληρώνονται στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε δίκαιο το σχέδιο που προτείνει η Ρωσία για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ