Πανικός στην Ουκρανία μετά από «άνευ προηγουμένου» κυβερνοεπίθεση

Πανικός στην Ουκρανία μετά από «άνευ προηγουμένου» κυβερνοεπίθεση.

Πάνω από μία ημέρα οι κάτοικοι της Ουκρανίας έχουν χάσει την δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, καθώς οι σέρβερ της Kyivstar, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνίας της χώρας, έχουν πέσει.

Η κυβερνοεπίθεση, της οποίας η προέλευση μένει να εξακριβωθεί (σ.σ. από την πρώτη στιγμή στο Κίεβο «έδειχναν» τη Ρωσία), που ευθύνεται για την παράλυση του δικτύου επικοινωνίας, φαίνεται να πέτυχε τον στόχο της με μεγάλη επιτυχία, καθώς η επαναφορά του συστήματος σε πλήρη λειτουργία φαίνεται αδύνατη για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

Η στρατηγική σημασία της διακοπής λειτουργίας του δικτύου Kyivstar είναι προφανής, καθώς αυτό χρησιμοποιείται και για στρατιωτικούς σκοπούς από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εκτός από την χρήση του από το ευρύ κοινό, στο οποίο έχει προκληθεί πανικός από την στιγμή παράλυσης του.

Εξίσου σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον οικονομικό τομέα της χώρας, καθώς τα τραπεζικά συστήματα αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Μέσα σε όλη αυτή την σύγχυση, η Kyivstar δήλωσε πώς θα ανακτήσει έλεγχο μέσα στην εβδομάδα, κάτι που μοιάζει σχεδόν απίθανο, ενώ τα ρωσικά μέσα κάνουν λόγω για επίθεση «εκ των έσω», που σκοπεύει στην ενίσχυση εταιριών-ανταγωνιστών της Kyivstar.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Kyivstar σκοπεύει να αποκαταστήσει ορισμένες από τις υπηρεσίες της αργότερα σήμερα, μετά από μια «άνευ προηγουμένου» κυβερνοεπίθεση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Oleksandr Komarov.

«Προχωράμε προς την έναρξη αποκατάστασης ορισμένων υπηρεσιών στο δεύτερο μισό της ημέρας» είπε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία αντιμετώπισε εμπόδια που «εμπόδισαν τις εργασίες αποκατάστασης να προχωρήσουν ταχύτερα».

Σε ξεχωριστή δήλωση στο Facebook, η Kyivstar, η οποία ανήκει στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Veon (VON.AS) που είναι εισηγμένη στο Άμστερνταμ, επανέλαβε ότι τα προσωπικά δεδομένα πελατών ήταν ασφαλή και ότι τα συστήματα που τα αποθηκεύουν δεν υπέστησαν ζημιά.

Η επίθεση της Τρίτης στην Kyivstar, η οποία έχει 24,3 εκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας και περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια συνδρομητές οικιακού διαδικτύου, έθεσε εκτός λειτουργίας τις υπηρεσίες, κατέστρεψε τις υποδομές πληροφορικής και τα συστήματα ειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών σε ορισμένες από τις περιοχές, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ