Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση για τον Προϋπολογισμό

Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική εξαπέλυσαν στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ωραιοποίηση της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Αίσθηση προκάλεσε αναφορά του εισηγητή της ΝΔ Στέλιου Πέτσα για την αποεπένδυση του δημοσίου από τις τράπεζες.

«Έχουμε χρέος όχι μόνο να παραθέτουμε τα στοιχεία της μελέτης του ΚΕΠΕ, αλλά να προβαίνουμε και στην ιστορική πολιτική αξιολόγηση γιατί εξανεμίστηκε η συμμετοχή του δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων, στο ΤΧΣ. Ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την τεράστια καταστροφή πλούτου;», διερωτήθηκε ο Στέλιος Πέτσας στρέφοντας τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του.

Ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον διαδέχθηκε στο βήμα μίλησε για απώλειες για το δημόσιο που αγγίζουν τα 40 δις ευρώ και επανέφερε το αίτημα συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για το θέμα αυτό. Στην ομιλία του επί του νέου κρατικού προϋπολογισμού ο κ. Παππάς ανέφερε πως παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, «κανένα αναπτυξιακό θαύμα δεν έχει συμβεί και για αυτό τον λόγο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%».

Σε ότι αφορά τις κυβερνητικές αναφορές περί μείωσης των φόρων, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει κάνει ρεκόρ 27ετίας στους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς πλέον ανέρχονται στο 29% του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις εισφορές, το ποσοστό ανεβαίνει στο 43%». Ένα ακόμα στοιχείο που κατέθεσε αφορά τα έσοδα από ΦΠΑ, τα οποία «αυξήθηκαν κατά 40% από το 2021, 7 δισ. ευρώ παραπάνω δηλαδή».

Κοινωνικά άδικο και αναπτυξιακά ανεπαρκή χαρακτήρισε τον νέο κρατικό προϋπολογισμό ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για συστηματική αναδιανομή του πλούτου που έχει ως συνέπεια η μεγάλη πλειοψηφία να βιώνει συμπίεση του εισοδήματός της και να εγκλωβίζεται στο ιδιωτικό χρέος. «Η κυβέρνηση ότι «εξαπατά το λαό καλλιεργώντας μια επίπλαστη ευφορία για δήθεν καλύτερες μέρες που έρχονται, όταν η λαϊκή οικογένεια δέχεται συνεχή πλήγματα από την ακρίβεια», είπε από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Επίσημη πρώτη σε συζήτηση προϋπολογισμού πραγματοποίησε η «Νέα Αριστερά» με την Έφη Αχτσιόγλου να επικρίνει την κυβέρνηση ότι άφησε τη χώρα αθωράκιστη σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων. «Το πραγματικό εισόδημα των πολιτών μειώνεται, το εισόδημα των νοικοκυριών σαρώνεται από κύμα ακρίβειας, αλλά και από τον ΦΠΑ που τον χρησιμοποιείτε ως κρυφό φόρο», είπε και έκανε λόγο για άδικη φορολογική πολιτική αναδιανομής. Η κ. Αχτσιόγλου χαρακτήρισε τη στεγαστική κρίση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας γενιάς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ