Παγκόσμια Τράπεζα: «Βόμβα» χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Την ανησυχία του για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο εξέφρασε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας, υπογραμμίζοντας ότι η συσσώρευση υπερβολικού χρέους αποτελεί άλλη μία πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία, την ώρα μάλιστα που οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη μάχη τους με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Μιλώντας στο CNBC από την Ιαπωνία, ο Μάλπας τόνισε ότι τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

«Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι υψηλότερος από ποτέ», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ένα παρόμοιο ζήτημα. «Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία πρέπει να εργαστεί πολύ πιο σκληρά για να επιστρέψει χρήματα που έχει ήδη δανειστεί».

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει τονίσει την ανάγκη για διαφάνεια στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου χρέους ενόψει μιας σειράς παγκόσμιων οικονομικών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και ο επίμονος πληθωρισμός. Η Παγκόσμια Τράπεζα προήδρευσε τον περασμένο μήνα της Στρογγυλής Τραπέζης για το Παγκόσμιο Χρέος στην Ουάσιγκτον, απευθύνοντας έκκληση για ανταλλαγή πληροφοριών για την επιτάχυνση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του χρέους στον κόσμο.

Στην έκθεση που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αυξήθηκε κατά 5,6% σε ονομαστικούς όρους στα 9 τρισ. δολάρια.

Συνολικά για όλες τις χώρες, το Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών εκτίμησε νωρίτερα φέτος ότι η ονομαστική αξία του παγκόσμιου χρέους υποχώρησε από τα επίπεδα του 2020, υποχωρώντας κάτω από τα 300 τρισ. δολάρια το 2022.

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι ανεπτυγμένες οικονομίες είναι «να προσπαθήσουν να βρουν ένα περιβάλλον τόσο σταθερό όσο ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο Μάλπας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...