«Ο Σόιμπλε μου πρότεινε το Grexit σε ένα υπόγειο…» (vid)

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος περιγράφει τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, η συνάντηση ήταν καταλυτική και αφορούσε το ενδεχόμενο Grexit (έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ). Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Σόιμπλε εκτίθεται υπέρ της ιδέας του Grexit, εξηγώντας πιθανά οφέλη για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Βενιζέλο, ο Σόιμπλε πρότεινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέροντας ότι αυτό θα ήταν ευνοϊκό για τη χώρα στο μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, ο Βενιζέλος αντέδρασε αρνητικά στην πρόταση, επισημαίνοντας τα αρνητικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αποτελέσματα που θα είχε μια τέτοια απόφαση.

Για τη συζήτηση περί Grexit στο υπόγειο ξενοδοχείου στην Πολωνία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Αναζητήσαμε έναν χώρο, μας είπαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου ότι μπορούμε να κατέβουμε στο δεύτερο υπόγειο, όπου υπήρχε ένα μπαρ, ένα κλασικό για την πόλη μπαρ, το οποίο ήταν κλειστό.

Ήταν σκοτεινά, ανάψαμε ένα φως, άρα υπήρχε μια συνθήκη η οποία ήταν αρκετά απειλητική γιατί υπήρχε ημίφως. Καθίσαμε σε μια γωνιά υπήρχε ένα τραπέζι του μπαρ, ένας μικρός καναπές στον οποίο κάθισαν οι δύο Γερμανοί, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Γκέρκ Άσμουσεν.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αρκετά ταχύς και άμεσος, ευθύς, χωρίς προλόγους. «Ας συζητήσουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Άρα έθεσε το ζήτημα αμέσως στο τραπέζι και άρχισε ένα γκραν γκινιόλ, το οποίο κράτησε 90 λεπτά. Ο Σόιμπλε με τη βοήθεια του Άσμουσεν μας ανέπτυξε το επιχείρημα πόσο ευνοϊκό θα ήταν για την Ελλάδα να αποχωρήσει προσωρινά υποτίθεται από το ευρώ και όταν ανακάμψει, όταν ξανά αποκτήσει τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην ευρωζώνη, το βλέπουμε».

Διαβάστε οπωσδήποτε: Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης να ξεπουλήσει το Αιγαίο στον Ερντογάν – «Παρωχημένη η Συνθήκη της Λωζάνης» – Τι είπαν στο κανάλι του Αλαφούζου (vid)

Επίσης, ο Βενιζέλος παρουσιάζει την αντίδραση του όταν ο Σόιμπλε του ανακοίνωσε το σχέδιο της ΕΕ για τη διαχείριση ενός ενδεχόμενου Grexit, το οποίο περιλάμβανε περιορισμούς στην πρόσβαση στα χρήματα και τη μεταφορά αγαθών. Ο Βενιζέλος απέρριψε την πρόταση, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις σοβαρές συνέπειες που θα είχε στην κοινωνία και την οικονομία της Ελλάδας.

Τέλος, ο Βενιζέλος επισημαίνει ότι, παρά τις διαφορές τους, η σχέση του με τον Σόιμπλε ήταν ουσιαστική και ειλικρινής, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την ειλικρίνεια του γερμανού πολιτικού.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...