Ο πρώην σωματοφύλακας του Πούτιν που θα μπορούσε να «φάει» τη θέση του Σοϊγκού

Η μοναδική-και θρασύτατη- πρόκληση για την εξουσία του Κρεμλίνου στην ιστορία της μετασοβιετικής Ρωσίας, έχει τελειώσει, αν και μένουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Πώς η ανταρσία της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner θα επηρεάσει την εξουσία και το status του Βλαντίμιρ Πούτιν; Πώς ακριβώς θα μπορέσουν τα μέλη της να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό; Αν επιλέξουν να διαφύγουν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον συμβιβασμό που έχει συμφωνηθεί, μήπως ανασυνταχθούν απειλώντας ξανά το ρωσικό καθεστώς; Πού είναι και ποιο το μέλλον του Γεβγκένι Πριγκόζιν; Πώς θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις τα δύο κεντρικά πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της σφοδρής κριτικής του Πριγκόζιν, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Σχετικά με την τελευταία ερώτηση, και οι δύο άνδρες παραμένουν στη θέση τους. Μάλιστα βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα εικονίζει τον Σοϊγκού να επιθεωρεί τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, θέλοντας προφανώς να δείξει με τον τρόπο αυτό πως έχει την πλήρη στήριξη του Ρώσου προέδρου.

Παρόλα αυτά, δεν είναι απίθανο ο Πούτιν τελικά να τους αποπέμψει.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αλεξέι Ντιούμιν θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει τον Σοϊγκού ως υπουργό Άμυνας.

Είναι «πολύ πιθανό ο Αλεξέι Ντιούμιν να γίνει υπουργός Άμυνας και ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν να γίνει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή που είναι κοντά στο Κρεμλίνο.  «Αλλά αυτό δεν θα συμβεί αμέσως, ώστε να μην υπάρχουν σκέψεις ότι οι Σοϊγκού και ο Γκερασίμοφ απομακρύνθηκαν μετά από αίτημα του επαναστάτη», έγραψε ο Μάρκοφ.

Γνωρίζουμε τον Σουροβίκιν από τις συγκρούσεις στην Ουκρανία. Αλλά ποιος είναι ο Ντιούμιν;

  • Γεννημένος στο Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία, ο 50χρονος Ντιούμιν είναι πρώην πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φρουράς (FSO) που παρέχει ασφάλεια στον πρόεδρο και άλλους κρατικούς αξιωματούχους.
  • Υπηρέτησε στη φρουρά του Πούτιν όταν ήταν πρόεδρος από το 2000 έως το 2008 καθώς και όταν ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2008 έως το 2012.
  • Διορίστηκε κυβερνήτης της περιοχής Τούλα από τον Ρώσο πρόεδρο τον Φεβρουάριο. 2016.
  • Προηγουμένως υπηρέτησε ως αναπληρωτής του Σοϊγκού στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας και αρκετοί αναλυτές – δυτικοί και Ρώσοι – πιστεύουν ότι επιθυμεί να επιστρέψει ως επικεφαλής. Ως επικεφαλής μάλλον γιατί η σχέση της δεν ήταν λειτουργική την περίοδο που συνεργάζονταν στο ρωσικό υπουργείο, όπως έχει αναφέρει το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Meduza.

Από την άλλη βέβαια το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου σημειώνει ότι η φημολογία για την αντικατάσταση του Σοϊγκού ως υπουργού Άμυνας παραμένει στη σφαίρα του υποθετικού και οι αναφορές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Υπογραμμίζει επίσης ότι «οποιεσδήποτε αλλαγές στην ηγεσία του υπουργείου θα σήμαιναν κυρίως μια σημαντική νίκη για τον Πριγκόζιν».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ