Ο Μητσοτάκης αφήνει στο έλεος των servicers χιλιάδες δανειολήπτες

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τις εξυπηρετήσεις προς τους servicers, εφαρμόζοντας μια διάταξη που στερεί αποτελεσματική προστασία από τα δάνεια. Η αλλαγή αυτή, που εφαρμόζεται από τις 30 Δεκεμβρίου και στο εξής, απομακρύνει την προστασία που παρείχε η κοινοτική Οδηγία, ειδικά για τα υφιστάμενα δάνεια. Με αυτήν την κίνηση, περίπου 90 δισ. ευρώ αξίας κόκκινων δανείων εκτιμάται ότι θα υπόκεινται στις απαιτήσεις των servicers, χωρίς σαφή όρια και περιορισμούς.

Η νέα τροπολογία αποτελεί σχετική αντιστροφή της προστασίας που παρείχε η προηγούμενη κοινοτική Οδηγία που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο στις 5 Δεκεμβρίου. Η τροπολογία καθορίζει ότι οι προστατευτικές διατάξεις ισχύουν μόνο για δάνεια που συνάπτονται από την 30η Δεκεμβρίου και μετά, αφήνοντας εκτός τα υφιστάμενα δάνεια.

Η εν λόγω απόφαση δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δανειοληπτών και προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι κριτικοί της τροπολογίας υποστηρίζουν ότι αυτή αποδυναμώνει σημαντικά την προστασία που παρείχε η προηγούμενη νομοθεσία, ενθαρρύνοντας τους servicers να δραστηριοποιούνται χωρίς επαρκή εποπτεία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, αποκάλεσε την τροπολογία “σκανδαλώδη” και επισήμανε ότι ακυρώνει κάθε λογική και προστασία για τους δανειολήπτες. Αντιτίθεται στην άποψη ότι οι servicers πρέπει να δραστηριοποιούνται ασύδοτα και χωρίς όρια.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι η προστασία των δανειοληπτών ήταν εξαιρετικά σημαντική για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή κρίσεων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ