Ο λόγος που κυβέρνηση έφερε τώρα την «επιστολική ψήφο»

Το κλίμα συναίνεσης που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο σε ευρωεκλογές και δημοψηφίσματα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση που καταθέτει την τροπολογία, με την οποία επεκτείνεται η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επικαλείται έναν παραγωγικό διάλογο με διάφορους φορείς και κόμματα, καθώς και την ευρεία ζήτηση των Ελλήνων της διασποράς για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση αναρωτιέται γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να ταξιδέψουν για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, ενώ μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές.

Για την έγκριση της τροπολογίας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή 2/3 των ψήφων του Κοινοβουλίου, ενώ για το αρχικό νομοσχέδιο απαιτείται απλή πλειοψηφία. Η κυβέρνηση αντικρούει τις ενστάσεις για το γιατί η τροπολογία αφορά μόνο τους Έλληνες του εξωτερικού, επικαλούμενη το άρθρο 51, παράγραφο 4 του Συντάγματος.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, και πλέον επεκτείνεται και στις εθνικές εκλογές. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι αυτή η κίνηση θα ενισχύσει τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και θα διευρύνει τη δημοκρατία, καθώς τα αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζουν τις απόψεις περισσότερων πολιτών.

Αναλυτικότερα, με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα:

  • Αλλάζει το τοπίο της ψήφου αποδήμων, αλλά και το τοπίο και για τους εκλογείς στην Ελλάδα.
  • Αποτελεί μια ουσιαστική κίνηση, για την ενίσχυση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. «Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 κατά τις οποίες σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των εκλογέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε τα Κράτη-Μέλη να υιοθετήσουν, μεταξύ άλλων, την επιστολική ψήφο για να αυξήσουν τη συμμετοχή» επισημαίνεται από την κυβέρνηση.
  • «Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεται διεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική. Τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζουν τις απόψεις περισσότερων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που για λόγους, οικονομικούς ή αντικειμενικούς, μπορεί να είχαν πρακτικές δυσκολίες συμμετοχής στη διαδικασία» σημειώνεται από την κυβέρνηση.
  • «Το Κράτος εκσυγχρονίζεται, συμπορεύεται με πιο σύγχρονες θεσμικές διαδικασίες, ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές συστάσεις, υιοθετεί καλές πρακτικές δημόσιας διοίκησης και αξιοποιεί τη διεθνή εμπειρία, προσαρμόζοντάς την στα δεδομένα της χώρας. Σε 22 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. προβλέπεται κάποιου είδους επιστολική ψήφος, όπως και στην Αυστραλία και στις Πολιτείες των ΗΠΑ, με διαφοροποιήσεις» υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Γίνεται, επιπλέον, λόγος για απλή και ασφαλή διαδικασία, για την οποία έχουν προβλεφθεί αυστηρές δικλείδες ασφαλείας στη βάση καλών πρακτικών που έχουν υιοθετηθεί από άλλες χώρες που εφαρμόζουν επί σειρά ετών και με συνέπεια το σύστημα της επιστολικής ψήφου, διευκολύνονται σημαντικά στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος τόσο οι κάτοικοι εξωτερικού, όσο και μία σειρά κατηγοριών συμπολιτών μας, όπως εποχιακά εργαζόμενοι, εργαζόμενοι που απασχολούνται την ημέρα διεξαγωγής των ευρωεκλογών, άτομα με αναπηρία, άτομα με κινητικά προβλήματα, φοιτητές που δίνουν εξεταστική, μαθητές που δίνουν πανελλήνιες, υπερήλικες κ.α.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διάφορες δικλείδες ασφαλείας για την επιστολική ψήφο, όπως αυστηρές διαδικασίες ταυτοπροσωπίας και ανωνυμοποίησης των ψηφοφόρων.

Στη σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συζητήσουν την τροπολογία και τη στάση των κομμάτων απέναντι στο νομοσχέδιο, με ορισμένα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, να εκφράζουν ενδοιασμούς και να εξετάζουν την επαναξιολόγηση της στάσης τους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ