Ο δρόμος προς την κάλπη

Το ερχόμενο Σάββατο ξεκινάει και επίσημα η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και στην συνέχεια θα κλείσει και επισήμως η Βουλή με τη θυροκόλληση του προεδρικού διατάγματος για τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Όλα δείχνουν ότι όλη η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, αφού το κάθε κόμμα έχει διαφορετική στόχευση από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ικανοποίηση τους γιατί η επικαιρότητα έχει επικεντρωθεί στην υπόθεση Γεωργούλη, καθώς ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόσωπο γνωστό και η ιστορία του κεντρίζει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Η «εμπλοκή» ενός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε μία τέτοια υπόθεση ιντριγκάρει τους ψηφοφόρους, οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν, ακόμα, ότι μέσα από αυτή την ιστορία μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας από αυτή την υπόθεση, επιδιώκοντας, ωστόσο, να εμπλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα σε αυτή την ιστορία. Γι΄ αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε χθες ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε για την συμπεριφορά του πρώην ευρωβουλευτή του, ενώ και η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ζητάει απαντήσεις σχετικά με αυτή την πτυχή του θέματος.

Την στάση αυτή την κρατούν πάντως, αν και γνωρίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν γνώριζε, όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και από τα γεγονότα.

Από την άλλη, ωστόσο, τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να μην επιθυμούν την υπερπροβολή του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί εάν τα φώτα πέσουν αποκλειστικά στην Χαριλάου Τρικούπη, τότε υπάρχει ο φόβος ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων από την δεξαμενή που μοιράζεται η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί λόγω συμπάθειας προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ λαβωμένο από αυτή την υπόθεση, το κυβερνητικό επιτελείο αγωνιά πλέον μόνο για ένα πράγμα. Μήπως κυριαρχήσει το κλίμα αμφισβήτησης των κομμάτων από τους ψηφοφόρους και τελικά οι πολίτες δεν προσέλθουν να ψηφίσουν, αφήνοντας στα χαμηλά το κυβερνών κόμμα.

Φυσικά, οι δημοσκοπήσεις της επόμενης εβδομάδας θα δείξουν πώς ακριβώς διαμορφώνεται η κατάσταση μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνουν πάντως ότι κανένας δεν ελπίζει «σε θαύματα», καθώς, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, που αγγίζει το 15%.

Την Πέμπτη, πάντως, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή, ενώ, μετά την επίσκεψή του το Σάββατο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Δύο περιφέρειες, στις οποίες ρίχνει ιδιαίτερο βάρος η ΝΔ.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία, ενώ έως το τέλος εκείνης της εβδομάδας προγραμματίζεται και μία μεγάλη ανοιχτή ομιλία του πρωθυπουργού στην Αθήνα.

Παράλληλα, προφανώς επειδή η πρόταση για ντιμπέιτ φαίνεται να ναυαγεί, οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στο να δώσει συνέντευξη τύπου προς τους πολιτικούς συντάκτες.

Σε ό,τι αφορά το ψηφοδέλτιο επικρατείας, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός έχει ολοκληρώσει την λίστα των υποψηφιοτήτων, σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και αυτό ενδέχεται να ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ