Ουκρανία: Ο Τραμπ ήθελε να τελειώσει τον πόλεμο σε 24 ώρες – «Ο Μπάιντεν θα μπορούσε και σε 5 λεπτά, αλλά…»

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια και σε αυτό το διάστημα δεν μπόρεσε να επιλύσει τη σύγκρουση Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την Κυριακή. Παράλληλα χαρακτήρισε «καθαρή φαντασία» τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο μέσα σε μια μέρα.

Μιλώντας στο ABC, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι υπάρχουν «επικίνδυνα μηνύματα που προέρχονται από συγκεκριμένους πολιτικούς» σχετικά με τη μελλοντική βοήθεια στην Ουκρανία, αν και σημείωσε ότι το ζήτημα της μελλοντικής υποστήριξης «εναπόκειται στους Αμερικανούς, για να αποφασίσουν και δεν θα ήθελα να παρέμβω».

Ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τη στρατιωτική υποστήριξη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου πακέτου που περιλαμβάνει τα αμφιλεγόμενα πυρομαχικά διασποράς, οι λεγόμενοι MAGA του κόμματος -που περιλαμβάνουν ακτιβιστές, τον Τραμπ και τον αντίπαλό του για το χρίσμα, κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις – υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία συνιστά απόσπαση της προσοχής από τις εγχώριες προτεραιότητες.

Ο Τραμπ έχει μάλιστα υποστηρίξει ότι η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, θα μπορούσε να είχε τερματιστεί, από τον ίδιο, σε μία μόνο μέρα. «Θα χρειαστούν 24 ώρες. Θα το τελειώσω», είχε πει τον Μάιο. «Θα ήταν εύκολο».

Κληθείς ο Ζελένσκι να σχολιάσει είπε ότι «η επιθυμία να τερματιστεί ο πόλεμος είναι όμορφη». Αλλά, πρόσθεσε, «αυτή η επιθυμία θα πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα». Υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2014, προσαρτώντας παράνομα την Κριμαία, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι ο Τραμπ είχε ήδη από τότε την ευκαιρία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Λοιπόν, φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη αυτές τις 24 ώρες μια φορά στην εποχή του. Ήμασταν σε πόλεμο, όχι σε πόλεμο πλήρους κλίμακας, αλλά ήμασταν σε πόλεμο και, όπως υποθέτω, είχε αυτόν τον χρόνο στη διάθεσή του, αλλά πρέπει να είχε κάποιες άλλες προτεραιότητες», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία που απαιτεί να παραχωρήσει γη σε έναν εισβολέα. «Αν μιλάμε για τον τερματισμό του πολέμου σε βάρος της Ουκρανίας, με άλλα λόγια για να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τα εδάφη μας, λοιπόν, νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο ο Μπάιντεν θα μπορούσε να τον είχε τερματίσει ακόμη και σε πέντε λεπτά», είπε. «Αλλά δεν θα συμφωνούσαμε».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ