Οι οκτώ μεγάλες αλλαγές στον ΕΦΚΑ – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Του Βασίλη Αγγελόπουλου

Με οχτώ κομβικής σημασίας παρεμβάσεις επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να «αλλάξει πρόσωπο» στον ΕΦΚΑ, ξεπερνώντας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που ταλαιπωρούν τους ασφαλισμένους.

Στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε νωρίτερα από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναπτύχθηκαν οι βασικοί άξονες της νέας διοικητικής και οργανωτικής δομής που θα έχει ο Φορέας.

Βασικότερη παρέμβαση είναι η συμμετοχή στο εξής και των ιδιωτών σε διοικητικές θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών. Παράλληλα, γίνεται πιο ευέλικτο το σύστημα προμηθειών, ενώ αλλάζουν τόσο το πριμ παραγωγικότητας, όσο και οι κυρώσεις προς τους υπαλλήλους, με τη δημιουργία εσωτερικής μονάδας ελέγχου.

Πιο συγκεκριμένα, οι 8 αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

Εφεξής οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές δεν θα επιλέγονται μόνο από το δημόσιο τομέα. Θα μπορούν τις θέσεις αυτές να τις καταλαμβάνουν και ιδιώτες με τριετείς συμβάσεις.
Θα καταρτιστεί νέο οργανόγραμμα για τον Φορέα, σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο.
Θα γίνουν άμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Θα προκύψουν 500 μόνιμοι υπάλληλοι μέσω ΑΣΕΠ εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών. Θα γίνουν όμως και άμεσες προσλήψεις 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για απονομές συντάξεων.
Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για υπαλλήλους. Θα υπάρξει τροποποίηση καταβολής bonus για απονομή συντάξεων ώστε να είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την ποιότητα δουλειάς των εργαζομένων. Θα υπάρχει πριμ και σε όσους εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου.
Έλεγχοι: Δημιουργείται μια νέα μονάδα εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση καταγγελιών πολιτών. Επικεφαλής θα είναι πρώην ανώτατος δικαστικός (πχ αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Πειθαρχικές διώξεις: Θα γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες και θα μειωθούν οι χρόνοι ώστε να μπορούν παραχθούν αποτελέσματα (πχ ποινές).
Πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών: Στόχος να μπει τέλος σε φαινόμενα μη έγκαιρης προμήθειας αναλώσιμων και όχι μόνο. Θα υπάρχει ανάθεση έργων με κανονισμό προμηθειών, με στόχο τη διαφάνεια και την ταχύτητα. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν τυχόν χρονοβόρες διαδικασίες.
Εταιρεία ειδικού σκοπού για αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. Διαχωρισμός ακινήτων για ιδιόχρηση και για αξιοποίηση. Έλεγχος εταιρικής διακυβέρνησης με αυξημένη διαφάνεια και λογοδοσία. Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, ο ΕΦΚΑ διαθέτει 400 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ