Οι Αρμένιοι μαχητές του Καραμπάχ αρχίζουν να παραδίδουν τα όπλα

Η Ρωσία είπε ότι οι Αρμένιοι μαχητές στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ άρχισαν να παραδίδουν τα όπλα καθώς έφτασε ανθρωπιστική βοήθεια στις 120.000 Αρμένιους της περιοχής που λένε ότι ο κόσμος τούς εγκατέλειψε αφότου οι δυνάμεις τους νικήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι Αρμένιοι του Καραμπάχ, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αναγκάστηκαν να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στις 20 Σεπτεμβρίου μετά από μια αστραπιαία 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση από τον πολύ μεγαλύτερο στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

«Οι ένοπλοι σχηματισμοί του Καραμπάχ έχουν αρχίσει να παραδίδουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υπό τον έλεγχο Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων», δήλωσε η Ρωσία, η οποία έχει περίπου 2.000 ειρηνευτές στο Καραμπάχ. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έξι τεθωρακισμένα οχήματα, περισσότερα από 800 όπλα και περίπου 5.000 μονάδες πυρομαχικών έχουν παραδοθεί από τους μαχητές.

Η Ρωσία είπε ότι είχε παραδώσει περισσότερους από 50 τόνους τροφίμων και άλλης βοήθειας. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) δήλωσε ότι προμήθευσε 28.000 πάνες, καθώς και κουβέρτες και καύσιμα και είπε ότι θα στείλει κι άλλα.

Το μέλλον του Καραμπάχ και των 120.000 Αρμενίων κρέμεται στην ισορροπία: το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ενσωματώσει την επί μακρόν αμφισβητούμενη περιοχή, αλλά οι Αρμένιοι εκφράζουν φόβους ότι θα διωχθούν και έχουν κατηγορήσει τον κόσμο ότι τους εγκατέλειψε.

Οι Αρμένιοι στο Καραμπάχ είπαν στο Reuters ότι ουσιαστικά είναι πολιορκημένοι στην περιοχή, με λίγα τρόφιμα, ηλεκτρισμό ή καύσιμα – και κάλεσαν τις μεγάλες δυνάμεις να τους βοηθήσουν.

Το Αζερμπαϊτζάν προβλέπει αμνηστία για τους Αρμένιους μαχητές του Καραμπάχ που παραδίδουν τα όπλα τους και έχει πει ότι οι Αρμένιοι μπορούν να φύγουν από την περιοχή για την Αρμενία αν θέλουν.

Η Αρμενία, η οποία έχασε τον πόλεμο του 2020 από το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή, έχει δημιουργήσει χώρο για δεκάδες χιλιάδες Αρμένιους από το Καραμπάχ, αν και ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν λέει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο.

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την «αντιτρομοκρατική» του επιχείρηση την Τρίτη εναντίον του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αφού μερικοί από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, όπως είπε το Μπακού, από την ορεινή περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθιά για τις «στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν». Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε επίσης ότι «ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση για τον πληθυσμό εντός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ότι η επιτακτική ανάγκη να έχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικών οργανώσεων για να προσεγγίσουν πληθυσμούς που έχουν ανάγκη είναι επίσης το επίκεντρο της σκέψης μας».

Χιλιάδες Αρμένιοι του Καραμπάχ έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο ζητώντας την προστασία των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων εκεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ