Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής

Σε ένα ιστορικό βήμα προς την ενίσχυση της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση κρίσιμων ευρωπαϊκών προκλήσεων, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021 – 2027.

Η συμφωνία, που εγκρίθηκε στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 1 Φεβρουαρίου 2024, προβλέπει ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία για την τετραετία 2024 – 2027, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της ΕΕ προς τη χώρα.

Η εν λόγω αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ αποτελεί μια σημαντική απόφαση που επιδεικνύει την ενότητα και την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα και να ενισχύσουν την ασφάλεια και την ευημερία στην Ευρώπη. Η βοήθεια προς την Ουκρανία περιλαμβάνει 17 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης και 33 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή δανείων, ενώ προβλέπονται επίσης κονδύλια για τη μετανάστευση, τη διαχείριση των συνόρων, την πολιτική γειτονίας, την άμυνα και άλλες κρίσιμες προτεραιότητες.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί επίσης μια απάντηση στην πρόκληση της ενίσχυσης της Ευρώπης μέσα από την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή μεταρρύθμιση, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ενώ η ανάγκη για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία αντικατοπτρίζει τη στήριξη της ΕΕ σε ένα κράτος που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, η εν λόγω συμφωνία επισημαίνει επίσης την ανάγκη για αλληλεγγύη και συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Η ενίσχυση του ΠΔΠ της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027 ανοίγει νέους δρόμους για τη στήριξη των πολιτών και των οικονομιών της Ευρώπης, προσφέροντας παράλληλα μια ευκαιρία για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της βιωσιμότητας σε ένα πλαίσιο πολυετούς και στρατηγικής σχεδίασης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ