Αυτές είναι οι προκλήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, τον πόλεμο σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Τις βασικές κατευθύνσεις παρουσίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε συμβιβασμό «για χάρη της ενότητας» όσον αφορά στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, καλεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Οι νέες προκλήσεις φέρνουν νέες υποχρεώσεις. Η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου έχει προχωρήσει εντατικά και αμείωτα. Σημείωσα καλά όλες τις ανησυχίες και τις προτεραιότητές σας και υπέβαλα μια πρόταση που επιδιώκει να συμβιβάσει τις διαφορετικές θέσεις γύρω από το τραπέζι. Όπως με κάθε συμβιβαστική λύση, απευθύνω έκκληση στην ετοιμότητά σας για να δημιουργήσετε συμβιβασμό για χάρη της ενότητας. Η επίτευξη συναίνεσης θα απαιτήσει πράγματι μια αποφασιστική κοινή προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση από όλους σας» αναφέρει ο κ. Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ σημειώνει ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις προς την Ουκρανία καθώς και να συνεχίσει η ΕΕ να είναι ένας «αξιόπιστος και ισχυρός εταίρος».

Για Ουκρανία

«Πρέπει να παρέχουμε στην Ουκρανία συνεχή και βιώσιμη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη και, ειδικότερα, να καταλήξουμε σε συμφωνία για την παροχή 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητά της. Πρέπει επίσης να συμφωνήσουμε να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, δίνοντάς της έτσι το απαραίτητο μήνυμα και φέρνοντάς την ακόμα πιο κοντά στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια», υπογραμμίζει.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει ότι χρειάζεται η λήψη σημαντικών αποφάσεων «για άλλα επίδοξα μέλη, ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για να κάνουμε την Ένωσή μας κατάλληλη για το μέλλον και έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη».

Παράλληλα αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την άμυνα, η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται «για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης γεωπολιτικής ένωσης».

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ταχεία εκπλήρωση των στόχων της Ένωσης για αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας. Πρέπει επίσης να εργαστούμε για τη δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς άμυνας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της Ένωσής μας σε αυτόν τον τομέα», συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για Μέση Ανατολή

Σε σχέση με την Μέση Ανατολή, ο κ. Μισέλ τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει να ζητήσει «την απελευθέρωση όλων των ομήρων» και να αντιμετωπίσει την ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Πρέπει να είμαστε ισχυροί στην υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του ενάντια στη Χαμάς, καθώς και να υπερασπιζόμαστε απερίφραστα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ο ευρύτερος προβληματισμός μας θα περιλαμβάνει την εργασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών» προσθέτει.

Τέλος, ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν «όλες οι μορφές μίσους, αντισημιτισμού, μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας, συμπεριλαμβανομένου του αντιμουσουλμανικού μίσους».

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή με Αναστασία Γιάμαλη και ΣΚΑΪ;

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Νέα δημοσκόπηση-σοκ για τον ΣΥΡΙΖΑ – Μεγάλες απώλειες και για τη ΝΔ – Που πάνε οι ψηφοφόροι

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές, τη συνεχή «αιμορραγία» των...