Οι Αμερικανοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο καταγγελία για μίζες – μαμούθ στον γιο του Ερντογάν

Οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία εξετάζουν καταγγελία σύμφωνα με την οποία η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες εάν ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφα επικοινωνίας και επιχειρηματικά έγγραφα που είδε το Reuters, καθώς και από πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Τελικά, δεν καταβλήθηκαν μίζες, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στις αρχές από άτομο που μίλησε στο Reuters. Στην πραγματικότητα, η Dignita Systems AB, η σουηδική εταιρεία, εγκατέλειψε ξαφνικά το έργο στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο ιδιοκτήτης της Dignita στις ΗΠΑ επιβεβαίωσεs ότι το έργο εγκαταλείφθηκε, λέγοντας ότι έμαθε για ” δυνητικά ανησυχητική πρακτική ” στην Τουρκία και απομάκρυνε αρκετούς εμπλεκόμενους.

Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να περάσει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita: αλκοτέστ στο ταμπλό που κλειδώνουν τη μηχανή ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι μεθυσμένος.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας στην πώληση των προϊόντων της, η Dignita δεσμεύτηκε ότι θα πλήρωνε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές λόμπι, μέσω μιας εικονικής εταιρείας, σε δύο ιδρύματα των οποίων ο γιος του Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η καταγγελία.

Μέσω δικηγόρου, ο Μπιλάλ Ερντογάν είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι συνεννοήθηκε με την Dignita «είναι εντελώς ανακριβείς». Είναι ένας «ιστός ψεμάτων», πρόσθεσε ο δικηγόρος. Ανώτερος αξιωματούχος της διεύθυνσης επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο.

Η είδηση ​​για την προκαταρκτική έρευνα της Σουηδίας έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης. Η Τουρκία εμπόδισε τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατηγορώντας τη σκανδιναβική χώρα ότι παρέχει καταφύγιο σε τρομοκράτες, μια κατηγορία που οι σουηδικές αρχές απέρριψαν.

Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία περιγράφεται λεπτομερώς σε μια 11σέλιδη “συμφωνία διερεύνησης μάρκετινγκ” που είδε το Reuters, μια τουρκική θυγατρική της Smart Start δεσμεύτηκε να καταβάλλει τακτικές αμοιβές συμβούλων σε μια εταιρεία-βιτρίνα με έδρα την Κωνσταντινούπολη, η οποία ελέγχεται από πρόσωπο που επιλέχθηκε από τις σουηδικές και αμερικανικές εταιρείες.

Οι συμβουλευτικές αμοιβές που θα καταβάλλονταν στην εταιρεία-βιτρίνα κυμαίνονταν από 50 σεντς έως 3 δολάρια ανά συσκευή και ανά μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των οχημάτων που ήταν εξοπλισμένα με τα κιτ της Dignita. Σε αυτή τη βάση, και κατά τη διάρκεια της προβλεπόμενης δεκαετούς περιόδου αποκλειστικότητας, η συνολική αμοιβή που θα διοχετευόταν στην εταιρεία-βιτρίνα θα ανερχόταν σε 54 εκατομμύρια δολάρια για 500.000 οχήματα και θα έφτανε στα 384 εκατομμύρια δολάρια για δύο εκατομμύρια, αυτοκίνητα, όπως προκύπτει από τη συμφωνία, με ημερομηνία του Μάρτιο του 2022, και την αλληλογραφία της Dignita.

Επίσης συμφωνία που όμως που συζητήθηκε μόνο προφορικά, προέβλεπε ότι η εταιρεία-βιτρίνα θα έκανε μεγάλες δωρεές σε δύο ιδρύματα όπου ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, το Πανεπιστήμιο Ibn Haldun και το ίδρυμα νεολαίας Tugva.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ