Οικονόμου: «Είμαστε σε επαγρύπνηση, όχι σε πανικό»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη που έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «Action24» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ετοιμότητα που υπάρχει στην ΕΛΑΣ λόγω της κατάστασης στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι «όταν συμβαίνει ένα τόσο σημαντικό γεγονός πολύ κοντά μας, στο κοντινότερό μας περιφερειακό οικοσύστημα, μας οδηγεί στο να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας σε ό,τι αφορά στην επιτήρηση, τα μέτρα φύλαξης, πιθανούς στόχους και ό,τι αυτό συνεπάγεται».

O κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι: «οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση και σε αυξημένη επαγρύπνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε πανικό ή ότι πρέπει να περάσουμε στο άκρο της ισλαμοφοβίας». Παράλληλα σημείωσε ότι η Αστυνομία έχει αυξήσει την παρουσία της στις δομές, στις οργανώσεις, «στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να παρεισφρήσουν κάποια ακραία στοιχεία»

Αναφορικά με την σύλληψη τεσσάρων μελών του Ρουβίκωνα, που κατηγορούνται ότι προκάλεσαν φθορές σε μαγαζί στη Νέα Ιωνία, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει βεντέτες, προηγούμενα και εμμονές με κανέναν. Έχει όμως ανοιχτό μέτωπο με όποιον αμφισβητεί τους νόμους, με όποιον έχει παραβατική συμπεριφορά, με όποιον θεωρεί πως μπορεί να αμφισβητήσει το καθεστώς της Δημοκρατίας μας, της ευταξίας και της συντεταγμένης Πολιτείας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των ποινών, σημειώνοντας ότι «προτού δούμε αν χρειάζεται να αυστηροποιήσουμε ποιες και πόσο τις ποινές, είναι να υπάρχει εφαρμογή των ποινών». Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου «Επεξεργάζεται τα δεδομένα ο κύριος Φλωρίδης, και πολύ σύντομα θα έχουμε στην κατεύθυνση αυτή συγκεκριμένα πράγματα τα οποία έχει εντοπίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης από πάρα πολύ νωρίς».

Σχετικά με την κριτική που γίνεται στην Αστυνομία για τους ελέγχους στα γήπεδα, τους αγωνιστικούς χώρους και τους συνδέσμους, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι στα ίδια γήπεδα, στα ελληνικά και ευρωπαϊκά παιχνίδια βλέπουμε να έχουμε τελείως διαφορετικά πράγματα. «Είναι ζήτημα αστυνόμευσης; Είναι ζήτημα καλύτερου ή χειρότερου ελέγχου; Δεν φέρνουμε άλλη Αστυνομία να ελέγξει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, η δική μας ελέγχει. Δεν έρχονται άλλοι φίλαθλοι στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, οι ίδιοι έρχονται» σημείωσε.

«Η Ελληνική Αστυνομία προσφέρει μια πολύ πολύ σημαντική υπηρεσία, γιατί δυστυχώς έχει καταστεί ο έλεγχος από τις εταιρίες security πολύ δύσκολο πράγμα έξω από τα γήπεδα. Τους υποβοηθούμε, παρέχουμε μια υπηρεσία στις ΠΑΕ προς αυτή την κατεύθυνση πολύ σημαντική, κάνουμε το καθήκον μας» είπε και τόνισε: Αλλά, από εκεί και πέρα, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και δίκαιοι στην κρίση μας. Δεχόμαστε την οποιαδήποτε κριτική, δεν μου αρέσουν όμως οι αφορισμοί. Η κατάσταση στα ελληνική γήπεδα δεν είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από 2,5-3-5 χρόνια».

Για το περιστατικό με τον τραυματισμό τής ανήλικης στο Νέο Ηράκλειο, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «μια ομάδα της ΟΠΚΕ δέχθηκε επίθεση από αντεξουσιαστές και μπαχαλάκηδες, στους οποίους όπως φαίνεται -με βάση τα στοιχεία- συμμετείχε και το κορίτσι που τραυματίστηκε» ενώ υπογράμμισε ότι η Αστυνομία δεν είχε καμία συμμετοχή και επαφή στον τραυματισμό τής κοπέλας, αντίθετα αστυνομικός και πολίτες τής παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν το ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, την ώρα που προσπαθούσαν να της παράσχουν τις πρώτες βοήθειες, άλλη ομάδα αντεξουσιαστών, από την απέναντι πλευρά, με πολύ μεγάλη σφοδρότητα επιτέθηκε στην ΕΛΑΣ. «Είναι τα γεγονότα που δεν έχουν μέχρι στιγμής αμφισβητηθεί από κανέναν και επιβεβαιώνονται. Εύχομαι να πάνε όλα καλά με την υγεία της κοπέλας και πολύ σύντομα να είναι καλά στην υγεία της» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την νεανική παραβατικότητα, ο κ Οικονόμου ανέφερε ότι «η Αστυνομία καλείται να διαχειριστεί τον τελευταίο κρίκο, την αποφυγή των επεισοδίων, την καταστολή, τις συλλήψεις, πάνω από 1.300 ανήλικων, με μικρές ηλικίες, το τελευταίο διάστημα» και τόνισε: Το ζήτημα δεν είναι αστυνομικό, είναι εκπαιδευτικό, κοινωνικό. Καλούμαστε να διαχειριστούμε την αποτυχία τής κοινωνίας, της οικογένειας, της εκπαίδευσης, όταν αυτά τα περιστατικά διαδραματίζονται στα προαύλια των σχολείων».

Η έλλειψη προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ίσως σημαντικότερο πρόβλημα, το οποίο αντανακλά σε μια σειρά από κρίσιμες υπηρεσίες υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας: « Για αυτό, από την πρώτη στιγμή, η βασική μας έγνοια, είναι να ενισχυθεί. Εδώ δεν είμαστε ούτε για να διαπιστώνουμε, ούτε για να πετάμε ”λευκή πετσέτα” στα προβλήματα».

Τέλος αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι έχει στόχο να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών. «Είμαστε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, ο ελληνικός λαός αποφάσισε από ποιους θέλει να κυβερνηθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Έχουμε μπροστά μας σκληρή δουλειά και αυτό πρέπει να κοιτάμε, πώς θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των πολιτών λέγοντας την αλήθεια και αντιμετωπίζοντας συνεχώς καινούργιες και θα έλεγα πολυδιάστατες προκλήσεις που συναντάμε τριγύρω μας. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η προτεραιότητά μας και δεν θα πρέπει να αποσπάται η προσοχή μας από αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ