Ξεμένουν από ρεύμα νοσοκομεία, καταφύγια στη Γάζα – «Η Χαμάς έχει καύσιμα και τα κρατάει»

Καθώς η Γάζα ξεμένει από καύσιμα για να τροφοδοτήσει τις γεννήτριές της, τα νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα φοβούνται ότι θα πρέπει να απομακρύνουν τους ασθενείς και να αποσυνδέσουν μηχανήματα διάσωσης. Τα καταφύγια που στεγάζουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σβήνουν τα φώτα. Τα αρτοποιεία κλείνουν.

«Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα», λέει στη Wall Street Journal ο Μοχάμαντ Αμπουραγιά, 47χρονος γιατρός, ο οποίος βρίσκεται καταφύγιο με την οικογένειά του σε μια εγκατάσταση των Ηνωμένων Εθνών για σχεδόν δύο εβδομάδες. «Δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που είδα ρεύμα».

O ΟΗΕ προειδοποιεί ότι οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα φάρμακα τελειώνουν, τα τρόφιμα και το νερό σπανίζουν και τα λύματα έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας.

«Η επιχείρηση βοήθειάς μας καταρρέει και για πρώτη φορά, [οι συνάδελφοί μου στη Γάζα] αναφέρουν ότι οι άνθρωποι λιμοκτονούν»,  τόνισε ο εκπρόσωπος του οργανισμού.  «Πόσο μπορούμε να αντέξουμε; Όχι περισσότερο από λίγες μέρες».

Το Ισραήλ διέκοψε όλες τις προμήθειες τροφής, νερού, καυσίμων και ηλεκτρισμού στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Επέτρεψε την παράδοση μικρών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το περασμένο Σάββατο, αλλά το Ισραήλ αντιτάχθηκε στην παράδοση καυσίμων στη Γάζα λόγω ανησυχίας ότι η Χαμάς θα τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τι λέει ο ισραηλινός στρατός

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε ότι οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύει η Χαμάς στο Ισραήλ δείχνουν ότι η Γάζα έχει άφθονα καύσιμα. Επισήμανε επίσης μια διαγραμμένη ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X από τον ΟΗΕ, στην οποία γινόταν λόγος για κλοπή καυσίμων από το συγκρότημα του οργανισμού στη Γάζα από το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας. Ο οργανισμός στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Ο ισραηλινός στρατός προ ημερών ανέφερε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για να παρέχεται πρόσβαση στα καύσιμα στη Γάζα όπου είναι απολύτως αναγκαίο, χωρίς να επιτραπεί να φτάσουν αυτά στη Χαμάς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Σπάνιο αγαθό το ρεύμα και πριν τον πόλεμο

Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν σπάνια στη Γάζα ακόμη και πριν από τον πόλεμο. Περίπου το ένα τρίτο της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της λωρίδας προερχόταν από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούσε με βιομηχανικό καύσιμο ντίζελ που εισάγεται από το Ισραήλ, ενώ τα δύο τρίτα προέρχονταν από γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχονταν από το Ισραήλ.

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις που βασίζονται μόνο στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λάμβαναν ρεύμα για περίπου 12 έως 15 ώρες την ημέρα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ