Ξαφνικός «θάνατος» στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκονται τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Νοέμβριο, «Αυγή», «Κόκκινο», «left.gr» και «Εποχή» υπόκεινται σε πλήρη οικονομικό έλεγχο για να υπολογιστεί ακριβώς τι έχουν παραλάβει οι νέοι διευθυντές που τοποθετήθηκαν πρόσφατα. Στον ισολογισμό της «Αυγής» για το 2021 υπήρχαν ζημιές 1.374.683,15 και γενικά, παρά τις «λογιστικές παρεμβάσεις», η θέση της εφημερίδας είναι εξαιρετικά επισφαλής. Οι καταβολές του ιδιοκτήτη –ΣΥΡΙΖΑ– την τελευταία δεκαπενταετία ανέρχονται σε 23.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 10.000.000 ευρώ καταβλήθηκαν από το 2017 και εντεύθεν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Μυτιληνιού στο Το Μανιφέστο, το 2020 το οικονομικό αποτέλεσμα που πέτυχε η «Αυγή» ήταν ζημιές ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, διογκώνοντας έτι περαιτέρω τις συσσωρευμένες ζημιές σε 11,5 εκατ. ευρώ, γεγονός που διαμόρφωνε αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξεως των 4.000.000 ευρώ. Υπήρχαν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 2,6 εκατ. ευρώ αποτελούσαν υποχρέωση προς τον βασικό μέτοχο και 2,4 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους εργαζομένους.

Η δεύτερη «μαύρη τρύπα» για το κόμμα είναι ο ραδιοσταθμός. Το «Στο Κόκκινο 105,5» φέτος κλείνει 17 χρόνια ζωής. Οι συσσωρευμένες ζημιές τα προηγούμενα 14 χρόνια ανέρχονται σε 14.336.000 ευρώ. Καταγράφει περίπου 1 εκατ. ζημιά σε κάθε χρήση. Επιπλέον, τα συνολικά έσοδα είναι πενιχρά. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η εξίσωση δεν βγαίνει, είναι εξαιρετικά κοστοβόρα και άκρως ζημιογόνα για όλα τα ΜΜΕ.

Μία σκέψη που επικράτησε το καλοκαίρι ήταν η συγχώνευση των Μέσων, ηλεκτρονικών και έντυπων σε ένα ενιαίο, με σκοπό να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει προχωρήσει, ωστόσο κανείς δεν μπορεί ακόμα να το αποκλείσει εντελώς.

Εργαζόμενοι στον αέρα

Μέσα σε όλον αυτόν τον κυκεώνα εξελίξεων για τα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και οι εργαζόμενοι στα Μέσα, των οποίων το μέλλον είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Τόσο με τα οικονομικά προβλήματα όσο και με το νέο καθεστώς στον ΣΥΡΙΖΑ και τις αλλαγές που έρχονται, όλα φαίνεται να κρέμονται από μία κλωστή.

Το συμβάν με την αποχώρηση της Ευγενίας Λουπάκη έφερε ακόμα περισσότερες αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων, με αποτέλεσμα το βαρύ κλίμα που επικρατούσε λόγω της οικονομικής ανασφάλειας, να γίνεται ακόμα βαρύτερο. Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται –πέραν της παραμέτρου του ανθρώπινου δυναμικού– είναι και αυτά της αναστολής κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου της «Αυγής» και η μείωση των ζωντανών εκπομπών του ραδιοφωνικού σταθμού, το οποίο βρίσκεται και στην πλέον δυσχερή θέση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ