Ντόναλντ Τραμπ: Τι αποκάλυψε σε συνέντευξή του για τις «νοθευμένες» εκλογές του 2020

Εν αναμονή της δίκης του για την κατηγορία της προσπάθειας ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε, πως ενώ δέχτηκε τις συμβουλές πολλών ανθρώπων εκείνη την περίοδο, η απόφαση να προσπαθήσει να ανατρέψει το τελικό αποτέλεσμα ήταν καθαρά δική του.

«Ήταν δική μου απόφαση, αλλά άκουσα μερικούς ανθρώπους», είπε ο Τραμπ στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC που μεταδόθηκε την Κυριακή.

Ο πρώην πρόεδρος στο άκουσμα των κατηγοριών έχει δηλώσει αθώος και αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία.

«Άκουγα διαφορετικούς ανθρώπους και όταν τα πρόσθεσα όλα, οι εκλογές ήταν νοθευμένες» δήλωσε ο Τραμπ στη συνέντευξη, προωθώντας και πάλι τον ψευδή ισχυρισμό καθώς επιδιώκει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για πρόεδρος το 2024.

«Ξέρετε ποιον ακούω; Τον εαυτό μου. Είδα τι συνέβη» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με άρθρο του CNN, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι δεν άκουσε τους δικηγόρους του που του είπαν ότι έχασε τις εκλογές επειδή δεν τους σεβόταν.

«Δεν τους σεβόμουν»

 «Τους προσλαμβάνεις, δεν τους έχεις γνωρίσει ποτέ αυτούς τους ανθρώπους, παίρνεις μια σύσταση, αποδεικνύονται Ρεπουμπλικάνοι μόνο κατ’ όνομα ή αποδεικνύονται ότι δεν είναι τόσο καλοί. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν τους σεβόμουν. Όμως σεβάστηκα άλλους. Σεβάστηκα πολλούς άλλους που έλεγαν ότι οι εκλογές ήταν στημένες», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την εκλογική του ήττα, ο Τραμπ προσπάθησε με πολλούς τρόπους να ανατρέψει τα εκλογικά αποτελέσματα. Πίεσε τον υπουργό Εξωτερικών της Τζόρτζια Μπραντ Ράφενσπεργκερ και έναν άλλο αξιωματούχο να «υπολογίσουν ξανά» τους αριθμούς και να «βρουν» αρκετές ψήφους ώστε να βγει νικητής.

Η επίλεκτη επιτροπή της Βουλής που ερεύνησε τις ενέργειες του Τραμπ πριν από την εισβολή στο Καπιτώλιο τη 6η Ιανουαρίου 2021, υποστήριξε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι εργάστηκε ενεργά για να «μεταδώσει πλαστά ψηφοδέλτια του Εκλογικού Κολεγίου στο Κογκρέσο και στα Εθνικά Αρχεία» παρά τις ανησυχίες των δικηγόρων του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να είναι παράνομο.

«Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν σε ένα σημαντικό και ξεκάθαρο συμπέρασμα: η κεντρική αιτία της 6ης Ιανουαρίου ήταν ένας άνδρας, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ακολούθησαν πολλοί άλλοι. Κανένα από τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου δεν θα είχε συμβεί χωρίς αυτόν», αναφέρει η τελική έκθεση της επιτροπής.

Αναβλήθηκε η δίκη

Η δίκη στην Τζόρτζια δεν θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας δικαστής, λαμβάνοντας μια απόφαση που θα επιτρέψει στον πρώην πρόεδρο να δικαστεί μετά τους δύο πρώην δικηγόρους του.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον, Σκοτ Μακάφι, επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα και μια σειρά από εκκρεμή νομικά ζητήματα για να διαχωρίσει τη δίκη των δικηγόρων, Κένεθ Τσίσεμπρο και Σίντνεϊ Πάουελ, από εκείνη του Τραμπ και άλλων 16 κατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση.

Προς το παρόν, δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία της δίκης και ο δικαστής άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να διαχωριστούν οι δίκες και άλλων συγκατηγορουμένων του.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ