Νεκροταφείο η Μεσόγειος

Η UNICEF ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 289 παιδιά εκτιμάται ότι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν φέτος, προσπαθώντας να διασχίσουν την επικίνδυνη μεταναστευτική οδό της Κεντρικής Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 11 παιδιά που πεθαίνουν ή εξαφανίζονται κάθε εβδομάδα. Επιπλέον, η UNICEF ανέφερε ότι υπολογίζει ότι περίπου 1.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή χάθηκαν κατά την απόπειρα διέλευσης στην Κεντρική Μεσόγειο από το 2018.

Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε έναν στους πέντε από τους συνολικά 8.274 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους ή εξαφανίστηκαν στη διαδρομή, σύμφωνα με τα αρχεία του έργου Missing Migrant του IOM.

Πολλά ναυάγια στη διέλευση της Κεντρικής Μεσογείου δεν αφήνουν επιζώντες ή δεν καταγράφονται, καθιστώντας τον πραγματικό αριθμό των ανήλικων θυμάτων πρακτικά αδύνατο να επαληθευτεί και πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο, ανέφερε η υπηρεσία.

Η UNICEF ανέφερε ότι υπολογίζεται πως 11.600 παιδιά έχουν φτάσει στις ακτές της Ιταλίας από τη Βόρεια Αφρική από τον Ιανουάριο του 2023, διπλάσια από ό,τι την ίδια περίοδο το 2022.

Η πλειοψηφία των παιδιών αναχωρεί από τη Λιβύη και την Τυνησία, έχοντας ήδη κάνει επικίνδυνα ταξίδια από χώρες σε όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ