Νέο παραλήρημα Ερντογάν: «Δεν θα καταφέρετε να γονατίσετε την Τουρκία με ύπουλους τρόπους»

Την αποφασιστικότητα να κυνηγήσει τους Κούρδους αντάρτες μέσα στη Συρία ακόμη και με χερσαία επιχείρηση εξέφρασε εκ νέου ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, «ενώ συνεχίζουμε αδιάκοπα τις αεροπορικές μας επιχειρήσεις, θα επιτεθούμε επίσης κατά των τρομοκρατών και στο έδαφος, όταν θα είναι η κατάλληλη ώρα για εμάς. Οι επιχειρήσεις με αεροσκάφη, πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι μόνο η αρχή».

Ενώ έκανε λόγο και για ένα τείχος που έχει ξεκινήσει και κατασκευάζει στα σύνορα με τη Συρία, ώστε να μην αφήνει καμία πιθανότητα επίθεσης στο έδαφος της Τουρκίας.

«Η αποφασιστικότητά μας να κλείσουμε όλα τα νότια σύνορά μας από το Χατάι (Αντιόχεια) μέχρι το Χακιάρι με μια ζώνη ασφαλείας, που δεν θα αφήνει καμία πιθανότητα επίθεσης στο έδαφος της χώρας μας, είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ», τόνισε, προσθέτοντας ότι: «Η μέρα πλησιάζει που αυτές οι τσιμεντένιες σήραγγες, στις οποίες αισθάνονται ασφαλείς κρυπτόμενοι οι τρομοκράτες, θα γίνουν οι τάφοι τους».

Αιχμές κατά ΗΠΑ – Ρωσίας

Ο Τούρκος πρόεδρος άφησε παράλληλα αιχμές για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, παρότι ουσιαστικά έχει πάρει το πράσινο φως και από τις δύο υπερδυνάμεις για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Εάν οι συνομιλητές μας δεν μπορούν να εκπληρώσουν τους όρους της συμφωνίας, έχουμε το δικαίωμα να φροντίσουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας», είπε αφήνοντας αιχμές για τη Ρωσία.

Στη συνέχεια είπε ότι «το μήνυμά μας σε όσους προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία με ύπουλες μεθόδους είναι σαφές: Δεν θα τα καταφέρετε ποτέ!».

«Κάποιοι Δεν αισθάνονται άνετα με την πορεία της χώρας μας, που έχει στόχο την αξιοπιστία και τη σταθερότητα. Νιώθουν άβολα που η χώρα μας λαμβάνει ελεύθερα τις δικές της πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις και υπερασπίζεται θαρραλέα τα δικά της συμφέροντα. Δεν αισθάνονται άνετα με τη χώρα μας που μετατρέπει τις παγκόσμιες κρίσεις σε ευκαιρίες. Τους ενοχλεί η ενίσχυση της περιφερειακής ηγεσίας της Τουρκίας. Υπάρχουν επίσης εκείνοι που ενοχλούνται από την 1000χρονη παρουσία του έθνους μας στην Ανατολία».

Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή την ενόχληση την έζησαν σε πολλές περιπτώσεις στη διάρκεια της πρόσφατης ιστορίας.

«Το ζήσαμε όταν εμπόδισαν την πλήρη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ζήσαμε στην κρίση των F-35 ανάμεσα σε εμάς και τις ΗΠΑ. Το ζήσαμε στην αποκαθήλωση και απομάκρυνση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας μας, ενώ οι πύραυλοι έπεφταν βροχή στα σύνορά μας. Το βιώσαμε αυτό σε κάθε συζήτηση στη Μεσόγειο, από το Κυπριακό μέχρι τις ενεργειακές συμφωνίες», είπε.

Ερντογάν: Μπορεί να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση με Σίσι – Δεν απέκλεισε συνάντηση με Άσαντ

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δεν απέκλεισε και δεύτερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ούτε επίσης το ενδεχόμενο συνάντησης με τον μέχρι πρότινος «αιμοσταγή ηγέτη» της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στην πολιτική δεν χωρούν μνησικακίες».

Σε ερώτηση “Θα υπάρξει δεύτερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι;”, ο Ερντογάν απάντησε “Μπορεί να υπάρξει”. Ερωτηθείς για τον χρόνο της πιθανής συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: “Μπορούμε να δώσουμε μια τέτοια ημερομηνία;”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε επίσης αν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: “Μπορεί να υπάρξει συνάντηση με τον Άσαντ. Δεν χωρούν δυσαρέσκειες στην πολιτική, αργά ή γρήγορα θα κάνουμε τα βήματά μας”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ