Νέα σφοδρή σύγκρουση Κίνας – ΗΠΑ

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέδωσε ένα έντονο διάβημα καταδίκης προς τις ΗΠΑ, σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή τους για τις εκλογές στην Ταϊβάν.

Η αντίδραση της Κίνας ήρθε μετά τα συγχαρητήρια που έστειλε η Ουάσινγκτον στον Λάι Τσινγκ-τε για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν, μιας νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Το κινεζικό υπουργείο χαρακτήρισε τη δήλωση των ΗΠΑ ως «βαθιά εσφαλμένο μήνυμα προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’», και δήλωσε ότι «το καταδικάζει έντονα και αντιτίθεται σε αυτό σθεναρά».

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αναφέρει ότι τα σχόλια του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών παραβιάζουν τη δέσμευση των ΗΠΑ για διατήρηση μόνο πολιτιστικών, οικονομικών και άλλων ανεπίσημων δεσμών με την Ταϊβάν. Η Κίνα έχει ήδη κάνει επίσημες δηλώσεις στην αμερικανική πλευρά για αυτή την παραβίαση, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του κινεζικού υπουργείου.

Από την πλευρά της, η Ταϊβάν είδε την άφιξη μιας ανεπίσημης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν. Η επιτροπή αποτελείται από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Στίβεν Χάντλεϊ, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ, και την πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν, Λόρα Ροζενμπέργκερ. Η επιτροπή πρόκειται να συναντήσει κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες στην Ταϊβάν και να μεταφέρει τα συγχαρητήρια του αμερικανικού λαού για την επιτυχία των εκλογών, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Ινστιτούτου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ