Νέα καθυστέρηση στη σύνδεση POS – ταμειακών

Η καθυστέρηση στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, έχει μετατραπεί σε μια πολυετή διαδικασία, με παρατάσεις που συνεχώς διαδέχονται η μία την άλλη.

Παρά το γεγονός ότι η τελική προθεσμία είχε τεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης αναγγέλλει την ανάγκη για νέα παράταση. Σύμφωνα με τον Θεοχάρη, η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Φεβρουαρίου 2024, με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2024.

Παρά την εκτιμώμενη πρόοδο στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών, η διαδικασία για τα POS βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, με τον υφυπουργό να επισημαίνει την πιθανότητα μιας «μικρής παράτασης». Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση έχει προκαλέσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο κ. Θεοχάρης ανέλυσε το οικονομικό μέγεθος της φοροδιαφυγής, διακρίνοντας την παραοικονομία από τη φοροδιαφυγή. Η παραοικονομία αντιστοιχεί σε συναλλαγές που δεν καταγράφονται, ενώ η φοροδιαφυγή είναι το ποσό του φόρου που δεν καταλήγει στα δημόσια ταμεία. Ο υφυπουργός εκτιμά ότι το ποσοστό φοροδιαφυγής που δεν καταλήγει στο κράτος φτάνει τα 8-11 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS έχει λάβει πολλαπλές παρατάσεις, χωρίς σημαντική πρόοδο στην ενεργοποίηση του μέτρου, αφήνοντας περιθώρια για φοροδιαφυγή. Η συνεχιζόμενη καθυστέρηση προκαλεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις της στον έλεγχο της φοροδιαφυγής και την ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ