Νέα δημοσκόπηση: «Κλειδώνει» τη δεύτερη θέση του ΠΑΣΟΚ – Εκτοξεύονται ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Προβάδισμα 21,6 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis.Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο Mega, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,4%, το ΚΚΕ 6,8%, η Ελληνική Λύση 6,3%, η Νίκη 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,4%, το ΜέΡΑ25 2,1%, η Νέα Αριστερά 1,9% και οι Σπαρτιάτες 1,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά «εκτοξεύεται» στις 21,6 μονάδες. Με τη ΝΔ να λαμβάνει 36,5%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 14,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,3%, το ΚΚΕ 8,7% και η Ελληνική Λύση 8%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Το 40% των πολιτών θεωρεί ότι καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 5% ο Νίκος Ανδρουλάκης, 5% ο Στέφανος Κασσελάκης και το 4% ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Επίσης, το 40% αξιολογεί θετικά τον πρωθυπουργό, ενώ το 54% έχει αρνητική άποψη. Θετικά αξιολογείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 16% των πολιτών και αρνητικά από το 77%.

Μη κρατικά ΑΕΙ, Αγρότες

Ως προς την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη με οριακό προβάδισμα υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων ενώ τάσσεται υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Θετικά διακείμενη είναι η πλειονότητα των ερωτηθέντων για τον γάμο ομόφυλων.
Η  ανάλυση για το θέμα των ΑΕΙ έχει ενδιαφέρον. Η ηλικιακή κατηγορία 17-27, που αφορά δηλαδή κυρίως το νομοσχέδιο, τάσσεται κατά κατά 59%.
Ειδικά δε οι φοιτητές, τάσσονται κατά σε ποσοστό 68%.
Οι κοινωνικές ομάδες που είναι υπέρ, είναι αυτές των συυνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργοδοτών.
Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και σε ένα ζήτημα που το θεωρεί «αιχμή» των μεταρρυθμίσεών της, αυτό της παιδείας, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ