Νέα δεδομένα στο Αιγαίο: Απέραντη στρατιωτική βάση θέλουν την Ελλάδα οι ΗΠΑ!

Νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ενδεχομένως και της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα. Εξέλιξη που, όπως μεταδίδει το paron.gr, αναμφίβολα θα αναβαθμίσει τον ρόλο και τη θέση της χώρας μας στη διεθνή σκηνή.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του νέου αμυ­ντικού προϋπολογισμού, υπερψήφισε τροπολογία που προβλέπει μεταξύ άλλων:

Πρώτον, τη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά και, δεύτερον, την επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι α­ντίστοιχο νομοσχέδιο έχει ήδη εγκρίνει και η Γερουσία, που σημαίνει ότι πρόκειται για μια σχεδιασμένη πολιτική απόφαση. Το προσεχές διάστημα, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία θα έχουν εξαντλητικές συζητήσεις προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό κείμενο, το οποίο αμέσως μετά θα αποσταλεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάι­ντεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές, οι σχετικές διαδικασίες θα κινηθούν πολύ γρήγορα, προκειμένου το σχέδιο, έπειτα από συνεννόηση προφανώς με την ελληνική πλευρά, να τεθεί σε εφαρμογή. Πρόθεση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη είναι να συναινέσει στα σχέδια των Αμερικανών, ωστόσο, κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να μη δοθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη αμερικανική βάση. Και αυτό διότι γνωρίζει πως στο εσωτερικό θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις, κυρίως από τα κόμματα της Αριστεράς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ