Νέα απίστευτη ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA να ανιχνεύσει στο Διάστημα ένα μόριο άνθρακα που η ύπαρξη του είχε προβλεφθεί θεωρητικά. Το μόριο που ονομάζεται κατιόν μεθυλίου (CH3+) και θεωρείται σημαντικό επειδή βοηθά στο σχηματισμό πιο πολύπλοκων μορίων με βάση τον άνθρακα. Το κατιόν μεθυλίου ανιχνεύθηκε στο νεαρό αστρικό σύστημα γνωστό ως d203-506 που βρίσκεται περίπου 1.350 έτη φωτός μακριά στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Στο νεαρό αστρικό σύστημα έχει σχηματιστεί ένας πρωτοπλανητικός δίσκος.

Οι ενώσεις άνθρακα αποτελούν τα θεμέλια κάθε γνωστής ζωής και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τους επιστήμονες που εργάζονται για να κατανοήσουν τόσο πώς αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη όσο και πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να αναπτυχθεί αλλού στο Σύμπαν. Η μελέτη της διαστρικής οργανικής χημείας είναι ένας τομέας που γοητεύει τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες και η παρουσία του James Webb αποτελεί ένα πολύτιμο σύμμαχο όσων πραγματοποιούν τέτοιες έρευνες.

Οι εντυπωσιακές δυνατότητες του Webb το καθιστούν ιδανικό όχι μόνο για την αναζήτηση και μελέτη πλανητών και γαλαξιών αλλά και έρευνες στον. μικρόκοσμο του Σύμπαντος και την ανίχνευση χημικών στοιχείων, μορίων κ.α. «Αυτή η ανίχνευση όχι μόνο επικυρώνει την απίστευτη ευαισθησία του Webb, αλλά επιβεβαιώνει επίσης την (υποτιθέμενη) κεντρική σημασία του CH3+ στη διαστρική χημεία» αναφέρει η Μαρί Ντριμέλ του Πανεπιστημίου Paris-Saclay στη Γαλλία, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Οι επιστήμονες πιστεύουν πώς η παρουσία του CH3+ είναι αυτή που πυροδοτεί τις απαραίτητες χημικές διεργασίες για τη δημιουργία πιο σύνθετων μορίων άνθρακα και τελικά στην εμφάνιση της ζωής.

Σύνθετη φωτογραφία με τρεις εικόνες από τις παρατηρήσεις του James Webb στο νεαρό αστρικό σύστημα. Στην πάνω δεξιά εικόνα MIRI-MID Infrared σημειώνεται το σημείο που εντόπισε το τηλεσκόπιο το μόριο του άνθρακα. πηγή φωτό (ESA/Webb, NASA, CSA, M. Zamani (ESA/Webb), and the PDRs4All ERS Team)

Το άστρο του συστήματος d203-506 είναι ένας ερυθρός νάνος και το σύστημα βομβαρδίζεται από ισχυρό υπεριώδες φως (UV) από κοντινά νεαρά, τεράστια και καυτά άστρα . Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι περισσότεροι δίσκοι που σχηματίζουν πλανήτες περνούν από μια περίοδο τόσο έντονης υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς τα αστέρια τείνουν να σχηματίζονται σε ομάδες που συχνά περιλαμβάνουν τεράστια άστρα που παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...