Μπάιντεν-Τραμπ: Μονομαχία για τα δολάρια

Η μονομαχία του Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ καλά κρατεί. Μετά τις επιτυχίες του Τραμπ στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στην Αϊόβα και το Νιού Χάμσαϊρ, ο Μπάιντεν πέρασε θριαμβευτικά στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία στη Νότια Καρολίνα.

Απέσπασε το 96,4% των ψήφων σε αυτές τις πρώτες προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, έναντι δύο άλλων υποψηφίων, σχεδόν άγνωστων στο ευρύ κοινό. Αντιμέτωποι με τον 81χρονο πρόεδρο ήταν ένας ελάχιστα γνωστός κληρονόμος μιας πλούσιας εταιρείας παγωτού και η Μαριάν Γουίλιαμσον, συγγραφέας των μπεστ σέλερ παραψυχολογίας. Και οι δύο αυτοί «υποψήφιοι» μετά βίας ξεπέρασαν το 2% των ψήφων.

Το πρόβλημα όμως για τον Μπάιντεν ήταν η πολύ χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στη Νότια Καρολίνα- λιγότερη από το 5%. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό πρόεδρο να επαναλάβει το κύριο επιχείρημά του για τις εκλογές του Νοεμβρίου: τον φόβο του Ντόναλντ Τραμπ. «Ποτέ δεν διακυβεύτηκαν τόσα πολλά πράγματα σε εκλογές .Ακραίες και επικίνδυνες φωνές λειτουργούν στη χώρα, με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η δήλωσή αυτή έγινε ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν 4.500 χιλιόμετρα από τη Νότια Καρολίνα, στην αριστοκρατική γειτονιά του Bel Air, στο Λος Άντζελες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρέστη σε μια εκδήλωση σε μια έπαυλη αξίας άνω των 40 εκατομμυρίων δολαρίων που κάποτε ανήκε στον σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας και τον δισεκατομμυριούχο, υποψήφιο για την προεδρία και πρόδρομο του «Τραμπισμού», Ρος Περό.

Τα δολάρια κινούν την εκστρατεία

Τι ήθελε ο Μπάιντεν σε αυτή την εκδήλωση; Μα να συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική του εκστρατεία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι δύο βασικοί υποψήφιοι, Μπάιντεν και Τραμπ, ξεκινούν το 2024, έχοντας εξασφαλίσει 46 και 33 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατόρθωσε να συγκεντρώσει 33 εκατομμύρια δολάρια μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2023.Το ίδιο διάστημα, ο Τραμπ συγκέντρωσε 19 εκατομμύρια δολάρια.

Για την ιστορία, για τις εκλογές του 2020, δαπανήθηκαν συνολικά 14,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την μάχη για τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, εκ των οποίων τα 5,7 δισεκατομμύρια μόνο για την προεδρική αναμέτρηση.

Ένα ρεκόρ που πιθανότατα θα καταρριφθεί φέτος. Περισσότερο από μια μάχη ιδεών, οι εκλογικές προκλήσεις είναι πλέον μάχες χρημάτων για να μεταφερθούν ιδέες στις τηλεοπτικές οθόνες και στο μυαλό των ψηφοφόρων.

55 εκατομμύρια σε δίκες

Αυτό όμως που βαραίνει τα οικονομικά του μεγιστάνα Τραμπ -που χρωστά ένα μεγάλο μέρος των εκλογικών του κεφαλαίων στη γενναιοδωρία μικρών δωρητών- είναι το αστρονομικό κόστος των προβλημάτων που έχει με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Για την αντιμετώπιση των τεσσάρων εναντίον του ποινικών διαδικασιών, ο Τραμπ ξόδεψε το 2023 πάνω από 55,5 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων σχεδόν τα 30 εκατομμύρια μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εξοδα που αναμένεται ι να αυξηθούν, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος τα νομικά προβλήματα του πρώην προέδρου θα φτάσουν στο ακροατήριο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Μπάιντεν δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής -και δεν θα χρειαστεί- να ξοδέψει τεράστιους πόρους στην μάχη των προκριματικών.

Αντίθετα, για τον Τραμπ,το πείσμα της Νίκι Χέιλι να παραμείνει στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, τον αναγκάζει να ξοδέψει χρήματα που θα προτιμούσε να κρατήσει ενόψει της μεγάλης ρεβάνς του Νοεμβρίου. Από την πλευρά της, η Χέιλι συγκέντρωσε πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους τρεις μήνες και αυτή τη στιγμή έχει στη διάθεσή της 14,1 εκατομμύρια δολάρια ,ενόψει των κρίσιμων προκριματικών της Νότιας Καρολίνας στα τέλη του μηνός.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική έχει γίνει τόσο ακριβή που «χρειάζονται πολλά χρήματα ακόμα και για να ηττηθείς», όπως είχε πει από τη δεκαετία του `30 ο διάσημος κωμικός Γουίλ Ρότζερς.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ