Μπάιντεν: Μπέρδεψε το Ιράκ με την Ουκρανία δύο φορές σε μια μέρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μας έχει συνηθίσει στα λεκτικά ατοπήματα. Το τελευταίο του; Ανέφερε κατά λάθος την Ουκρανία ως «Ιράκ», σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις την ίδια μέρα.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, καθώς ο Μπάιντεν μιλούσε με μια ομάδα δημοσιογράφων έξω από τον Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσει για το Σικάγο, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Αμερικανό πρόεδρο αν πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποδυναμωθεί από τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία, κυρίως μετά την ανταρσία του ηγέτη της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

«Είναι δύσκολο να το πω», απάντησε ο Μπάιντεν. «Αλλά χάνει ξεκάθαρα τον πόλεμο στο Ιράκ. Χάνει τον πόλεμο στο εσωτερικό του. Και έχει γίνει λίγο παρίας σε όλο τον κόσμο».

Αυτή δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που έκανε το συγκεκριμένο λάθος. Το βράδυ της Τρίτης, σε έναν έρανο στο Chevy Chase του Μέριλαντ, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην Ουκρανία ως «Ιράκ», στην προσπάθειά του να υπογραμμίσει την ενότητα του ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής.

«Αν σας έλεγε κανείς —και το επιτελείο μου δεν ήταν τόσο σίγουρο— ότι θα μπορούσαμε να ενώσουμε όλη την Ευρώπη μετά την επίθεση στο Ιράκ και να κάνουμε το ΝΑΤΟ να ενωθεί, νομίζω ότι θα σας έλεγαν ότι είναι δεν είναι πιθανό», είπε ο Μπάιντεν. «Το μόνο πράγμα στο οποίο βασιζόταν ο Πούτιν ήταν ότι μπορούσε να διασπάσει το ΝΑΤΟ».

Σημειώνεται ότι Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει δεύτερη προεδρική θητεία στις προεδρικές εκλογές του 2024. Πολλοί Αμερικανοί εμφανίζονται όμως στις δημοσκοπήσεις να ανησυχούν για την ψυχική και σωματική υγεία του και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων πιστεύει ότι είναι πολύ μεγάλος για να είναι υποψήφιος για επανεκλογή.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ