Λαβρόφ: «Σχιζοφρενική» η προσέγγιση της Δύσης στην Ουκρανία

Νέα επίθεση στη Δύση για την στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους για «σχιζοφρενική» προσέγγιση. Όπως υποστήριξε, η Δύση προτιμάει να επεκτείνει τις συγκρούσεις παρά να καταλήξει σε ειρήνη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της Δύσης είναι να «παγώσει» τις συγκρούσεις ώστε να κερδίσει χρόνο για να στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία. Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου θα προτιμούσαν να δουν τους Ρώσους ηγέτες να δικάζονται πριν πιέσουν για ειρήνη στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στην ανταρσία της Wagner και την σταθερότητα της χώρας μετά την ένοπλη εξέγερση, είπε ότι η Ρωσία θα βγαίνει πάντα ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από τις όποιες δυσκολίες. Όσον αφορά τις αφρικανικές επιχειρήσεις της μισθοφορικής ομάδας που είναι σε εξέλιξη, παραμένουν θέμα των κυβερνήσεων με τις οποίες έχουν συμβάσεις, είπε.

Σημείωσε επίσης ότι η αντίδραση πολλών δυτικών αξιωματούχων απέναντι στην ανταρσία, δείχνει έμμεσα ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε πόλεμο με την Μόσχα.

«Δεν έχουμε να εξηγήσουμε τίποτα, ούτε να δώσουμε σε κανέναν διαβεβαιώσεις. Ενεργούμε με διαφάνεια, ο πρόεδρος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας έχουν μιλήσει για το θέμα αυτό. Αν υπάρχουν αμφιβολίες στη Δύση, είναι δικό σας το πρόβλημα. Η Ρωσία ανέκαθεν αναδυόταν πιο ανθεκτική και ισχυρότερη έπειτα από τις όποιες δυσκολίες», είπε.

Ο ανώτατος Ρώσος διπλωμάτης είπε ακόμη ότι η ίδια η Μόσχα αμφιβάλλει για τις ικανότητες πολλών δυτικών πολιτικών, και έκανε έκκληση για διεύρυνση της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε ασιατικές, αφρικανικές και λατινοαμερικανικές χώρες για να να σπάσει, όπως την χαρακτήρισε, η δυτική κυριαρχία στον κόσμο. «Η πλειονότητα του κόσμου δεν θέλει να ζει σύμφωνα με τους δυτικούς κανόνες», σημείωσε και επανέλαβε την κατηγορία της Μόσχας ότι η Δύση, ειδικά οι ΗΠΑ, επιχειρεί να εμποδίσει την Ρωσία και την Κίνα να ενεργούν ανεξάρτητα σε έναν πολυπολικό κόσμο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ