Κρεμλίνο: Γιατί αρνηθήκαμε τη βοήθεια του ΟΗΕ μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε χθες τη Ρωσία ότι απέρριψε προσφορά των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς μετά την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

«Η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει μέχρι στιγμής απορρίψει το αίτημά μας για πρόσβαση στις περιοχές υπό τον προσωρινό στρατιωτικό της έλεγχο», δήλωσε σε δήλωση η Ντενίζ Μπράουν, συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

«Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να δεσμεύεται για να αναζητήσει την απαραίτητη πρόσβαση. Προτρέπουμε τις ρωσικές αρχές να ενεργήσουν σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε επίσης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς τη βοήθεια σε άτομα που τη χρειάζονται».

Απαντώντας τη Δευτέρα στις κατηγορίες, ότι η Μόσχα εμπόδιζε την παροχή βοήθειας σε πλημμυροπαθείς, το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι η απόφασή του υπαγορεύθηκε από τις ανησυχίες για την ασφάλεια των εργαζομένων του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι από την ελεγχόμενη από την Ουκρανία δεξιά όχθη του Δνείπερου «λαμβάνουν χώρα συνεχείς βομβαρδισμοί, συνεχείς προκλήσεις, βομβαρδίζονται πολιτικοί στόχοι, άνθρωποι και πληθυσμός βομβαρδίζονται, άνθρωποι πεθαίνουν, οπότε όλα είναι πολύ δύσκολο εδώ – είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές και ρωσικές αρχές, ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες που προκάλεσε η κατάρρευση του φράγματος αυξήθηκε στους 52. Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 35 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές που ελέγχονται από τη Μόσχα και το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι 17 έχασαν τη ζωή τους ενώ 31 αγνοούνται. Πάνω από 11.000 έχουν εκκενωθεί και από τις δύο πλευρές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ