Η Χαμάς μελετά την πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Διάθεση να «μελετήσει» την ισραηλινή πρόταση σχετικά με την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός διάρκειας αρκετών εβδομάδων στη Λωρίδα της Γάζας, έδειξε η Χαμάς, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιεί βασικά αιτήματά της.

Συγκεκριμένα, 6 μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, έβαλαν στο τραπέζι πρόταση τριών σταδίων, το πρώτο από τα οποία προβλέπει κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες.

Ερωτηθείς σχετικά από το BBC, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε πιο «αισιόδοξος» απ’ ό,τι πριν από μερικές ημέρες, προσθέτοντας ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις απέχουν ακόμα πολύ από το να έχουν φθάσει στην «τελική ευθεία».

Η Χαμάς επεσήμανε πως εκτιμά τις προσπάθειες των μεσολαβητών και «εύχεται» να κλειστεί συμφωνία, αναφέροντας βέβαια πως «δεν ικανοποίησαν κανένα» από τα αιτήματα του ίδιου και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. «Παρ’ όλ’ αυτά, η ηγεσία του κινήματος θα μελετήσει την πρόταση (…) και θα ενημερώσει τους μεσολαβητές για την απάντηση», αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται για τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ με την οποία τερματίζεται ο μήνας του ραμαζανιού, που ίσως ήταν ο πιο δύσκολος που βίωσε ποτέ η Λωρίδα της Γάζας.

Εκτός της κατάπαυσης του πυρός για έξι εβδομάδες, η πρόταση προβλέπει ακόμη αρχικά την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την πηγή του AFP στη Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας και να διανεμηθεί περισσότερη βοήθεια σε όλο τον άμαχο πληθυσμό, που απειλείται από λιμό. Ωστόσο το Ισραήλ κατέστησε σαφές πως δεν θα συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έφυγαν από τη Ράφα την Κυριακή, κυρίως για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Χαν Γιούνις.

«Ελπίζουμε να βρούμε το σπίτι μας, ή ό,τι απέμεινε», εξήγησε η Σάφα Καντίλ, 46χρονη που θρηνεί τον γιο της και τη νύφη της, που ήταν έγκυος. Ωστόσο, στο οικογενειακό σπίτι δεν απέμενε τίποτα όρθιο. «Είναι (…) απερίγραπτο», παραδέχθηκε. «Τίποτα δεν μοιάζει με όσα γνωρίζαμε πριν από τον πόλεμο», αναγνωρίζει επίσης ο Σαλίμ Σαράμπ, 37 ετών, που επίσης έψαχνε το σπίτι του στη σχεδόν ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ