Η τελευταία ευκαιρία του Αλέξη Τσίπρα που έδωσε βουρκωμένος την τελευταία παράσταση ή ανοίγει ο ασκός του Αιόλου;

Η προσδοκία όλων αλλά και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που φυσικά του έχει κοστίσει βαριά το πολιτικό και προσωπικό στραπάτσο της 21ης Μαΐου, είναι να παραμείνει το κόμμα απόψε το βράδυ πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 20%.

Διαφορετικά… Στην Κουμουνδούρου, όσο κι αν ορισμένοι/ες μπερδεύουν το κανονικό τους μπόι με τον ίσκιο τους, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος . Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις περασμένες κάλπες θυμίζει ένα τεράστιο σκηνικό. Ο πρωταγωνιστής Αλέξης Τσίπρας έδωσε την κεντρική του παράσταση από την Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και αποχαιρέτησε βουρκωμένος, όπως έδειξαν οι κάμερες, τους οπαδούς του κόμματος, με την υπόσχεση από αύριο να επιστρέψει με νέο ρεπερτόριο και ανανεωμένο θίασο που θα κερδίσει ξανά τις καρδιές των ανθρώπων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανανεωθεί χθες και στα πρόσωπα αλλά και στην εκφορά του πολιτικού λόγου» παραδέχτηκε πριν από δέκα μέρες (Star), προκαλώντας απορία για τον χρόνο που διάλεξε να το πει. Οι προσεκτικοί θυμήθηκαν ότι κάτι ανάλογο είχε υποσχεθεί από το συνέδριο των Δελφών το 2019, όταν προανήγγειλλε τεκτονικές μετατοπίσεις που θα σάρωναν τις δυνάμεις της ακινησίας και δεν θα άφηναν τίποτε όρθιο στο κόμμα του. Σήμερα, ύστερα από τέσσερις διαδοχικά χαμένες αναμετρήσεις κι ενώ επίκειται μια νέα ήττα απροσδιόριστων για την ώρα διαστάσεων, δίνει μια μάχη υπαρξιακή, από την οποία θα κριθούν ο ρόλος του στον πολιτικό ανταγωνισμό, η δυνατότητα να παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις αλλά και η διατήρηση της ηγεμονίας του στον χώρο της Κεντροαριστεράς. «Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν πώς και με ποια δύναμη θα οργανωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις τα επόμενα τέσσερα χρόνια» υπογράμμισε με έμφαση από την πλατεία Συντάγματος, εκεί όπου άλλοτε ο άνεμος κουβαλούσε μονάχα ευχές.

Η προσδοκία όλων και του ίδιου φυσικά, που του έχει κοστίσει βαριά το αποσβολωτικό πολιτικό και προσωπικό στραπάτσο, είναι να παραμείνει απόψε το βράδυ πάνω από το ψυχολογικό φράγμα του 20%. Θα του δώσει αυτό, όπως λένε στο περιβάλλον του κι όπως υπολογίζει κι εκείνος, μια σχετική πολυτέλεια να διαχειριστεί με μεγαλύτερη άνεση τις φουρτούνες της επόμενης μέρας για την ανασύνταξη του κόμματος. Ήδη τα βασικά μέτωπα έχουν σχηματιστεί. Στελέχη της πλευράς των «συμμάχων» αναφέρουν στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι χοντρικά «από τη μία μεριά υπάρχουν αυτοί που θέλουν καθηλωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέσεις που προέβαλε όταν ήταν στο 3%, διαμαρτυρία χωρίς προοπτική, και, από την άλλη, όσοι υπερασπίζονται τη δυνατότητα που έχει να διαμορφώσει ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο που θα συγκινήσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και θα τις φέρει ξανά στο προσκήνιο». Είναι πρόδηλο ότι από απόψε το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας με άδηλη κατάληξη. Κάποιοι απωθητικά ανυπόμονοι, κυρίως από τους κύκλους της «Ομπρέλας», αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες που θα προκαλούνταν, ζητούσαν την κεφαλή του Τσίπρα ήδη από το βράδυ της 21ης Μαΐου.

«Περιμένουμε να ανακοινώσει την παραίτησή του» σχολίαζαν εξωδίκως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που συνεκλήθη μετά τις περασμένες κάλπες. Από αύριο κιόλας θα θέσουν το θέμα πιο επιτακτικά. Αυτή, όπως καταλαβαίνει κανείς, είναι η άποψη της μειοψηφίας, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αποτελεί «αίνιγμα». Γιατί στον αντίποδα, η συντριπτική πλειονότητα σημειώνει ότι «θα ήταν το μεγαλύτερο λάθος του Τσίπρα και θα τον βαραίνει διά βίου, αν υποβάλει την παραίτησή του και επιμείνει σε αυτήν». Οπως ξεκαθαρίζουν στην εφημερίδα, «αν ο Τσίπρας θέλει να αποχωρήσει, θα πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσουμε στις πολιτικές θέσεις και ύστερα να δρομολογηθεί η διαδικασία ανάδειξης των στελεχών που θα την υπηρετήσουν με κάποιον νέο αρχηγό». Η αλήθεια είναι, όπως διαπιστώνει η πολιτική αγορά κοιτώντας τον πάγκο που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι, όσο κι αν ορισμένοι/ες μπερδεύουν το κανονικό τους μπόι με τον ίσκιο τους (Α. Χαρίτσης, Ρένα Δούρου, Εφη Αχτσιόγλου κ.ά.), κανένα στέλεχος δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτές τις ώρες την ενότητα του κόμματος. Αυτή ακριβώς, όμως, είναι και η μεγάλη αντίφαση στην οποία, όπως λένε στην «κυριακάτικη δημοκρατία»μετριοπαθή στελέχη, είναι εγκλωβισμένος ο ΣΥΡΙΖΑ. «Χωρίς τον Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Τσίπρα δεν μπορεί να προχωρήσει παραπάνω, αν ο αρχηγός δεν αποφασίσει σαρωτικές αλλαγές». Σε τούτο το σταυροδρόμι βρίσκονται μετέωρες εδώ και λίγες ώρες οι κομματικές δυνάμεις. Θεωρείται βέβαιο, πλέον, ότι ο αρχικός παρορμητισμός Τσίπρα υποχώρησε, παραχωρώντας τη θέση του στη ρεαλιστική θέση που διακηρύττει εδώ και δύο εβδομάδες, ότι «από Δευτέρα θα είμαστε μαζί για τις προσεχείς μάχες». Απόψε το βράδυ το ενδιαφέρον μετατοπίζεται αυτονόητα στο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα συγκληθεί εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου αυτή τη φορά να εκτιμήσει κανονικά και όχι με ταχύρρυθμες διαδικασίες το αποτέλεσμα. Και στη συνέχεια το πιθανότερο είναι, όπως όλα δείχνουν, να προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο όπου θα τεθούν πάνω στο τραπέζι όλα τα κρίσιμα ζητήματα: από την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, την ποιότητα του στελεχικού δυναμικού, τον δημόσιο λόγο του και φυσικά και το θέμα του προέδρου (όλα αυτά υπό ασφυκτική χρονική πίεση, δεδομένου ότι έρχονται αυτοδιοικητικές κάλπες τον προσεχή Οκτώβριο). Όσοι γνωρίζουν τον Τσίπρα λένε πως δεν αποκλείεται να θέσει ο ίδιος το θέμα, θέτοντας τον εαυτό του στην κρίση των συνέδρων.

Τελευταία ευκαιρία ή ο ασκός του Αιόλου

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα μπορεί να υπάρξει;» ρωτήθηκε πρόσφατα από τον Αλέξη Παπαχελά (Καθημερινή) για να απαντήσει «προφανώς και μπορεί, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και σε συνθήκες που θα του επιτρέπουν να βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Το να αφήσω πίσω μου μια παράταξη σε εσωστρέφεια λέγοντας “βγάλτε τα πέρα μόνοι σας”, είναι πολύ εγωιστικό, δεν μπορώ να το κάνω. Αισθάνομαι την υποχρέωση να μην το κάνω». Μέχρι τότε μένει στο μεταξύ να δούμε αν το χαρτί της «χαμένης ψήφου» που έριξε τις τελευταίες ημέρες από τα μπαλκόνια ο Τσίπρας θα πιάσει τελικά τόπο ή αν την ώρα που θα κλείνουν οι κάλπες, θα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για το κόμμα του.

ΠΗΓΗnewsbreak.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ