Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στις νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές διαδικασίες άλλων κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια του briefing, σχολίασε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση των «6+6» και τη διάσπαση του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στις νέες αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε τις εξελίξεις αυτές ως την «κατάληξη αυτού που ξεκίνησε πριν από χρόνια: αυτοί που θα έσωζαν τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο, που έταζαν στους πάντες τα πάντα, που χρησιμοποίησαν ως “όπλα” τους τον μηδενισμό, τον έντονο λαϊκισμό, τις επιθέσεις… τι κατάληξη έχει όλο αυτό».

«Νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό μάθημα για όλους μας, για το πού οδήγησε τελικά αυτή η τακτική. Και στο τέλος της ημέρας, κάθε επιλογή, κάθε απόφαση οποιουδήποτε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος την κρίνουν οι πολίτες», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, ερωτηθείς για την ατάκα του πρωθυπουργού στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση της Τετάρτης περί «κόμματος black friday», την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του, απαντώντας σε άλλο ένα κρεσέντο μηδενισμού και ισοπέδωσης της αντιπολίτευσης, αποτύπωσε την πραγματικότητα εκείνης της στιγμής στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής. Και, νομίζω ότι η φράση αυτή ήταν η καλύτερη αποτύπωση της κατάστασης της στιγμής σε μια πολύ σημαντική συζήτηση».

Κατά τα λοιπά, ο Π. Μαρινάκης αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο από πλευράς των ελευθέρων επαγγελματιών – του υπενθυμίστηκε, δε, ότι το αποκελούμενο «κίνημα της γραβάτας» επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε στηρίξει μαζικά τη ΝΔ στις εκλογές του 2019 – επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν τσουβαλιάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες και ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί του επίμαχου νομοσχεδίου ακούει τα αιτήματα και μετά το τέλος της θα προχωρήσει σε σημειακές παρεμβάσεις, με στόχο να μην υπάρχουν αδικίες.

Ωστόσο, υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μια συνολική παρέμβαση κατά της φοροδιαφυγής και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία του, επαναλαμβάνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται εργοδότης να έχει μικρότερα έσοδα από εργαζόμενούς του που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Από την άλλη διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που φέρουν την κυβέρνηση να επανεξετάζει συνολικά τις φοροαπαλλαγές – κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί και ο διοικητής της ΤτΕ – λέγοντας μάλιστα ότι μετά τις περισσότερες από 50 φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές της πρώτης θητείας της, η κυβέρνηση ήδη προχωρά σε νέες φορολογικές παρεμβάσεις που φέρνουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι κάτι άλλο το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ως στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και σημείωσε ότι θα ήταν οξύμωρο η κυβέρνηση αυτή να εξέταζε την αύξηση των βαρών σε πυρόπληκτους, ΑμΕΑ ή μονογονεϊκές οικογένειες.

Τέλος, αναφερόμενος στα τιμολόγια του ρεύματος και ειδικά στην εφαρμογή του ειδικού, πράσινου τιμολογίου το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2024, εξήγησε ότι:

● Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα.

● Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, καθώς και εκπτώσεις.

● Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε ευρώ/μεγαβατώρα ανά μήνα τιμολόγησης.

● Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης

● Οι πάροχοι υποχρεούνται να δημοσιεύσουν όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους του ειδικού τιμολογίου, που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών.

● Από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους κωδικός QR ώστε ο καταναλωτής να μπορεί εύκολα να συγκρίνει και να επιλέγει.

● Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους.

● Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31/12/2024.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...