Η εξειδίκευση των μέτρων κατά της ακρίβειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξειδικεύει τα μέτρα. Οι κύριοι άξονες των παρεμβάσεων περιλαμβάνουν:

  1. Πλαφόν στο Περιθώριο Μεικτού Κέρδους για το Βρεφικό Γάλα: Έχει οριστεί ένα μέγιστο περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα, με σκοπό τη διόρθωση εμπορικών πρακτικών και την προστασία του καταναλωτή.
  2. Περιορισμός Συνολικών Εκπτώσεων Προμηθευτών: Θα υπάρχει περιορισμός των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών κατά 30%, με στόχο την προσαρμογή των τιμών σε λογικά επίπεδα για την Ευρώπη.
  3. Καθαρές Αρχικές Τιμές Τιμοκαταλόγου: Επέκταση της παρέμβασης και σε άλλα προϊόντα ευρείας χρήσης όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, βρεφικές πάνες, και οπωροκηπευτικά.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρχει ανοχή στον πληθωρισμό της απληστίας πολυεθνικών, και ο πραγματικός ανταγωνισμός θα βασίζεται σε καθαρές τιμές, πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές για τον τελικό καταναλωτή.

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης:

  • Μειώνονται οι παροχές προς τα σούπερ μάρκετ και εξασφαλίζονται χαμηλότερες τιμές. Περιορίζονται οι εκπτώσεις κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή στις τιμές στο ράφι. Αφορά: Απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  • Επίσης, αποτρέπονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, δεν επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές προωθητικές ενέργειες για 3 μήνες. Αυτό αφορά όλα τα προιόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. 
  • Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Υποχρεώνονται οι προμηθευτές να διαθέτουν στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιστρέφεται πιστωτικό τιμολόγιο 3% μόνο για φύρα.
  • Επιβάλλεται πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρίας και εμπορικού κέρδους 7%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ