«Η Ελλάδα του 2027» και τα πρώτα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία σε όλους τους τομείς, θα παρουσιάσει στις 17:00 το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.

Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό αναμένεται μια σειρά ομιλιών εισηγητών όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων και, κατόπιν, οι τοποθετήσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, εφόσον το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης θα τοποθετηθούν υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, υφυπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές, με τους τελευταίους, να εντάσσονται σε κύκλους ομιλητών κατ΄ αναλογία της δύναμης των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων:

Πέμπτη, 06/07/2023
17:00 (ολομέλεια) Ανάγνωση και συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης (ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων)

Παρασκευή, 07/07/2023
09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης

Σάββατο, 08/07/2023
09:00 (ολομέλεια) Συνέχιση της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων κυβέρνησης και ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση. (κλείσιμο συζήτησης με ομιλίες πρωθυπουργού και αρχηγών κομμάτων με αντίστροφη σειρά).

Οι παροχές που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Ως προς την ουσία των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα κάνουν σαφές ότι στο επίκεντρο της νέας τετραετίας θα βρεθούν οι αλλαγές στην Υγεία, στο επιτελικό κράτος, την κοινωνική πολιτική, την Παιδεία, την Οικονομία και φυσικά τον τρόπο δράσης της κυβέρνησης, για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Πρωθυπουργικοί συνεργάτες λένε ότι η ομιλία θα αφορά ολόκληρη την τετραετία, από τους αμέσως επόμενους μήνες έως το 2027, περισσότερο ως «οραματικό πλαίσιο» για το πως ο Μητσοτάκης βλέπει την Ελλάδα στο τέλος της νέας γαλάζιας θητείας. «Θα εξηγήσει λοιπόν τις πολιτικές με τις οποίες θα φτάσουμε εκεί», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θα φέρει στο προσκήνιο τις βασικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως έχουν παρουσιαστεί και προεκλογικά, ενώ προδιαγράφονται και εξαγγελίες μερικών μέτρων πιο άμεσης εφαρμογής στο οικονομικο-κοινωνικό πεδίο.

Έτσι, στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027 που σημαίνει ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους (δεν έχουν 14 μισθούς όπως στον ιδιωτικό τομέα) τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες, που ισοδυναμεί το οποίο ισούται με αύξηση 66 € το μήνα.

Πρακτικά, θα σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά, ενώ η τελευταία αύξηση εισοδηματικής πολιτικής ήταν πριν από 15 χρόνια και συγκεκριμένα το 2008.

Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και στο επίδομα παιδιού, από την Πρωτοχρονιά του 2024:

Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει από τα 50 στα 70 ευρώ.
Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120
Για τρία παιδιά, επίδομα 170 ευρώ.
Για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ
Όσον αφορά το επίδομα θέσης ευθύνης, αυτό θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Θα υπενθυμίσει, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα, όπως η επέκταση του market pass, το νέο επίδομα σε νέους της τάξης των 150 ευρώ αλλά και μέτρα για την ακρίβεια και για τα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Συνοπτικά ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα εξής:

Νέο μισθολόγιο Δημοσίου. Αυξήσεις αποδοχών από 1/1/24 κατά 500 εκατ. ευρώ
Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
Αύξηση στις συντάξεις (τουλάχιστον 3%)
Καταβολή youth pass (150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη)
Αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές)
Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027, με ταυτόχρονη αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.), από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.
Aύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ