Η γυναίκα του «Καίσαρα» Πέδρο

Του Μιχάλη Ψύλου

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέπληξε ακόμη και τους πιο στενούς συνεργάτες του, ανακοινώνοντας αιφνιδίως πώς σκέφτεται να παραιτηθεί, καθώς η σύζυγός του Μπεγκόνια Γκόμεθ ερευνάται για διαφθορά.

Με ανοικτή επιστολή προς τους συμπατριώτες του, που δημοσιοποίησε στο X, ο 52χρονος Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τα επίσημα καθήκοντά του ως τη Δευτέρα για να σκεφτεί τι θα πράξει: «Πρέπει επειγόντως να απαντήσω στο ερώτημα αν αξίζει τον κόπο, παρά το τέλμα στο οποίο η δεξιά και οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές προσπαθούν να κάνουν πολιτική. Αν πρέπει να συνεχίσω να είμαι στην ηγεσία της κυβέρνησης ή να παραιτηθώ από αυτήν την υψηλή τιμή», έγραψε ο Σάντσεθ στην «επιστολή προς το κοινό».

Για την ιστορία, η 49χρονη Μπεγκόνια Γκόμεθ, που είναι ειδική στο μάρκετινγκ, κατηγορήθηκε από την ιδιωτική οργάνωση «Manos Limpias» ( Καθαρά χέρια) ότι εκμεταλλεύτηκε τη θέση της, ως συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ, για να κάνει «δουλειές» με επιχειρηματίες.

Η οργάνωση «Manos Limpias είναι μια ιδιωτική ομάδα που ιδρύθηκε το 1995 από τον ακροδεξιό δικηγόρο Μιγκέλ Μπερνάντ και πρώην ηγέτη του «Εθνικού Μετώπου. Η οργάνωση που όπως γράφει στην ιστοσελίδα της είναι «το πρώτο και μοναδικό σωματείο στη χώρα που θέλει να επιτύχει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τον αληθινό και πραγματικό εκδημοκρατισμό» των θεσμών, διεξάγει πάντως εδώ και πολλά χρόνια εκστρατείες υπέρ της άκρας δεξιάς. Συνήθως υποβάλλει καταγγελίες και εμφανίζεται ως ιδιωτικός «εισαγγελέας».

Το 2016, πάντως, η ισπανική δικαιοσύνη ερεύνησε τον Μπερνάντ για εκβιασμό εταιρειών και τραπεζών. Κατηγορήθηκε μάλιστα ότι κατήγγειλε εταιρείες και τις εκβίαζε, ζητώντας χρήματα με αντάλλαγμα να αποσύρει τις αγωγές, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών. Αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την ποινή.

Τώρα, η «Manos Limpias» κατηγόρησε τη σύζυγο του Σάντσεθ ότι ως επικεφαλής του ιδρύματος «IE Africa Center» -ενός ευρωπαϊκού ακαδημαϊκού κέντρου επικεντρωμένο στις αφρικανικές σπουδές -είχε σχέση με τους ιδιοκτήτες της Globalia, μιας εταιρείας που κατέχει την Air Europa, η οποία χρηματοδότησε μια εκδήλωση του IE. Αργότερα, η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε τη διάσωση αυτής της εταιρείας Air Aeuropa με ένα δάνειο 475 εκατ. ευρώ, όπως έκανε και με άλλες αεροπορικές εταιρείες κατά την πανδημία. Το ίδιο έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με τις κύριες αεροπορικές τους εταιρείες.

Αν αυτές οι κατηγορίες οδηγήσουν τελικά τον Ισπανό πρωθυπουργό στην παραίτηση, θα φανεί ως τη Δευτέρα. Πολλά έχουν γραφτεί πάντως για την ανθεκτικότητα του Πέδρο Σάντσεθ. Για την ικανότητα του να ξεπερνά όλα τα χτυπήματα, να αντιστέκεται στην αβυσσαλέα πίεση, να μην τα παρατάει όταν όλα είναι εναντίον του. Αυτή ήταν άλλωστε και η βασική ιδιότητα της πολιτικής του καριέρας, το μότο του.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ανακοίνωσή του προκάλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη. Ο Σάντσεθ είπε ότι η σύζυγός του «θα υπερασπιστεί την τιμή της και θα συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη με κάθε τρόπο ώστε να καταστεί σαφές ότι αυτά τα γεγονότα, που φαίνονται σκανδαλώδη, είναι στην πραγματικότητα ανύπαρκτα».

Η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού ανταποκρίνεται σε έναν μόνο παράγοντα: τον ανθρώπινο, τον προσωπικό. Όχι τον πολιτικό. Και πρέπει να αποτελέσει δίδαγμα. Για όλους.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...