Η αποκαλυπτική συνέντευξη του Πούτιν που «πάγωσε» τη Δύση

Η ευκαιρία του Βλαντίμιρ Πούτιν να προβάλει τις απόψεις της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία δόθηκε μέσα από μια δίωρη συνέντευξη στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson, φέρνοντας στο φως τις ρωσικές θέσεις προς το δυτικό κοινό.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πούτιν εκφράζει την αισιοδοξία του για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Έβαν Γκέρσκοβιτς, Αμερικανού δημοσιογράφου που κρατείται στη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπείας. Μιλά επίσης για τους προέδρους των ΗΠΑ και τη CIA, και υπογραμμίζει την προθυμία της Ρωσίας για αμοιβαία μέτρα σε μία πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Ξεκίνησε με μια ερώτηση σχετικά με τον λόγο που ο κ. Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια. «Πείτε μας, πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να χτυπήσουν τη Ρωσία έτσι ξαφνικά», ρώτησε ο Carlson. «Δεν είναι ότι η Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες, επρόκειτο να εξαπολύσουν ένα αιφνιδιαστικό χτύπημα στη Ρωσία», είπε ο Πούτιν μέσω μεταφραστή. «Δεν το είπα αυτό. Κάνουμε talk show ή σοβαρή συζήτηση;».

Η ιστορική αναδρομή του Πούτιν αναφέρεται στην ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, καθώς και στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Επιμένει στην ανάγκη απάντησης στις απειλές για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, ενώ αποκαλύπτει την αντίληψή του περί εμπλοκής της CIA στο πραξικόπημα της Ουκρανίας το 2014.

Ο Πούτιν επέμεινε ακόμη ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα συμφέρον να εισβάλει στην Πολωνία, τη Λετονία ή άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «απολύτως εκτός συζήτησης».

Ο Ρώσος ηγέτης συζήτησε επίσης τη σχέση του με τους Αμερικανούς προέδρους, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι είχε μια «πολύ καλή σχέση» με τον Τζορτζ Μπους, ενώ πρόσθεσε πως είχε μία τέτοια προσωπική σχέση και με τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα ενός συγκεκριμένου ατόμου. Είχα πολύ καλή σχέση με τον Μπους ας πούμε. Ξέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παρουσίαζαν ως ένα είδος χωριάτη που δεν καταλαβαίνει πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει ».

Συνέχισε ότι είχε μια παρόμοια θερμή σχέση με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Δεν πρόκειται για την προσωπικότητα του ηγέτη. Πρόκειται για τη νοοτροπία των ελίτ. Αν η ιδέα της κυριαρχίας με οποιοδήποτε κόστος, βασισμένη και σε δυναμικές ενέργειες κυριαρχήσει στην αμερικανική κοινωνία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Μόνο χειρότερα θα γίνει».

Ο Πούτιν είπε ότι δεν θυμάται την τελευταία φορά που μίλησε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος δηλώνει ότι η Δύση φοβάται περισσότερο μία ισχυρή Κίνα παρά μία ισχυρή Ρωσία, και εκφράζει την άποψη πως η CIA βρίσκεται πίσω από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.

Η συνέντευξη του Πούτιν στον Tucker Carlson, παρά την αμφισβήτηση της νομιμότητάς της από κάποιους δυτικούς δημοσιογράφους, αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία για το δυτικό κοινό να ακούσει απευθείας από τον Ρώσο ηγέτη τις απόψεις και τις θέσεις του σχετικά με τα τρέχοντα διεθνή γεγονότα και τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Δύσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ