Ευρωεκλογές με «μπροστάρη» τον Όλαφ Σολτς – Επικίνδυνη η στρατηγική του SPD;

Στο τέλος του συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, στη Ρώμη, οι σύνεδροι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους χειροκροτώντας με ενθουσιασμό το επιτελείο τους για τις ευρωεκλογές, που στη Γερμανία θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου. Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρισκόταν επίσης στη σκηνή του φουτουριστικού συνεδριακού κέντρου La Nuvola στη Ρώμη.

Και αυτό, παρότι ο Όλαφ Σολτς δεν είναι ο επικεφαλής υποψήφιος (Spitzenkandidat) των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει ο Νίκολας Σμιτ, Επίτροπος της ΕΕ για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα. Ο Σμιτ αποκαλείται «μίστερ ελάχιστος μισθός», επειδή εφάρμοσε την υπόσχεση των Σοσιαλιστών από την τελευταία προεκλογική εκστρατεία για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού ελάχιστου μισθού.

Σε κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν όμως και οι εθνικοί επικεφαλής του ευρω-ψηφοδελτίου. Στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες επικεφαλής θα είναι, για δεύτερη φορά, η Καταρίνα Μπάρλεϊ, μία από τις 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απέναντι στον δεξιό λαϊκισμό

Η Μπάρλεϊ έχει κάνει όνομά στις Βρυξέλλες με τη σαφή και αδιάλλακτη στάση της υπέρ του κράτους δικαίου και της Δημοκρατίας. Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να δείξουν ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των δεξιών λαϊκιστών στην εκστρατεία των ευρωεκλογών. Και αυτό διότι επικρατεί μεγάλος φόβος ότι οι τελευταίοι μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς είναι το πρόσωπο της καμπάνιας στο πλευρό της Μπάρλεϊ φαίνεται ριψοκίνδυνο. Τα ποσοστά του στη Γερμανία είναι στα «τάρταρα». Μόνο το 19% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου δηλώνουν ικανοποιημένοι με τη δουλειά του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο.

Επικίνδυνη η στρατηγική του SPD;

Ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης δέχεται επανειλημμένα κριτική σε όλη την Ευρώπη. Άλλοτε κατηγορείται για «διστακτική» στάση στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, άλλοτε για έλλειψη προθυμίας να ηγηθεί της Ε.Ε. Πολλοί τον θεωρούν άχρωμο.

Η απόφαση να βασιστεί το κόμμα στον Σολτς στην εκστρατεία για τις ευρωεκλογές θα μπορούσε λοιπόν να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Ορισμένοι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν με κριτήριο την ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά για να δώσουν ένα «μάθημα» στην κυβέρνηση της χώρας τους.

Φυσικά οι ευρωεκλογές αφορούν πάντα και την εθνική πολιτική, εξηγεί η Μπάρλεϊ στη DW, «και εμείς θέλουμε να θέσουμε με δική μας πρωτοβουλία τα θέματα στην ατζέντα, πριν τα θέσουν άλλοι για εμάς».

Φυγή προς τα εμπρός, με τον Σολτς

Άλλοι πολιτικοί του SPD στη Ρώμη υπερασπίστηκαν επίσης την απόφαση για μία επιθετική προεκλογική εκστρατεία με μπροστάρη τον Γερμανό Καγκελάριο. Ο Γενς Γκάιερ, επικεφαλής της Κ.Ο. SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πιστεύει ότι το κόμμα του θα γινόταν αναξιόπιστο, εάν έλεγε στον κόσμο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: «Είστε δυσαρεστημένοι με την πολιτική εντός συνόρων; Δεν πειράζει, εδώ πρόκειται για την ευρωπαϊκή πολιτική…»

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών άκουσαν την ομιλία του Σολτς με μεγάλη προσοχή. Ο καγκελάριος μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση της υποστήριξης του Κιέβου. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει τη στιγμή που ο Πούτιν θα αποσύρει τα στρατεύματά του», τόνισε.

Όμως ο Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε επίσης: «Δεν θέλουμε πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και του ΝΑΤΟ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αποτρέψουμε». Περισσότεροι από 1.500 σύνεδροι και καλεσμένοι από όλη την Ευρώπη τον χειροκρότησαν.

Ο Σολτς έχει «πολύ καλή φήμη στη διεθνή σκηνή και θέλουμε να το τονίσουμε αυτό», λέει η Μπάρλεϊ. Επισήμανε επίσης ότι, ως υπουργός Οικονομικών στη Γερμανία, ο Σολτς, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, είχε δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού. Χωρίς αυτό η Ευρώπη θα είχε πέσει σε μια βαθύτερη ύφεση, πιστεύει η Μπάρλει.

Ο καγκελάριος στο «ψυγείο»;

Το SPD μάλλον δεν έχει άλλη επιλογή από το να τοποθετήσει τον Όλαφ Σολτς σε εξέχουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία για την Ευρώπη. «Στο παρελθόν έχουμε δει παραδείγματα όπου ο εκάστοτε καγκελάριος έμπαινε στο ψυγείο, είτε μιλάμε για την Μέρκελ, είτε για τον Σρέντερ, είτε για τον Κολ», λέει ο ευρωβουλευτής του SPD Ρενέ Ρεπάσι. Αυτό δεν στέφθηκε ποτέ με επιτυχία, επισημαίνει.

Το σχέδιο είναι να βγούμε και να υπερασπιστούμε τις πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, τονίζουν οι πολιτικοί του SPD στη Ρώμη. Ο Ρεπάσι προσθέτει ότι η Γερμανία είναι μια σημαντική φωνή στη διεθνή κοινότητα, ακριβώς επειδή ο Καγκελάριος δεν φωνάζει «ζήτω ο πόλεμος», αλλά θέλει να επικρατήσει ειρήνη, με μία αίσθηση του μέτρου. Μένει να φανεί, αν αυτό αποδώσει και στην κάλπη.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ