Ευθεία καταδίκη Μπλίνκεν για τον θάνατο αμάχων στη Γάζα

Ευθεία καταδίκη Μπλίνκεν για τον θάνατο αμάχων στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διατύπωσε την Παρασκευή μια από τις πιο άμεσες καταδίκες του για τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα και είπε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να «ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στους Παλαιστίνιους αμάχους».

Παρόλο που ο Μπλίνκεν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ισραήλ για καθημερινές ανθρωπιστικές παύσεις και δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους, είπε ότι «υπάρχουν περισσότερα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στους Παλαιστίνιους αμάχους».

Σημειώνεται πως το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 11.078 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, 4.506 ήταν παιδιά και 3.027 γυναίκες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Εξάλλου, 27.490 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε επίσης πως 21 νοσοκομεία έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους και 47 κέντρα υγείας δεν παρέχουν υπηρεσίες.

«Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. Πάρα πολλοί έχουν υποφέρει αυτές τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στην ινδική πρωτεύουσα του Νέου Δελχί.

«Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε το κακό σε αυτούς και να μεγιστοποιήσουμε τη βοήθεια που τους παρέχεται».

«Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να συζητάμε με το Ισραήλ τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για την προώθηση αυτών των στόχων», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν, αν και αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τι περιλαμβάνουν αυτά τα βήματα.

Ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης άλλαξε τόνο στα μηνύματά του από την αναχώρησή του από τη Μέση Ανατολή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, για να εκφράσει πιο άμεσα την καταδίκη του για τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα και τις προσδοκίες των ΗΠΑ για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι «έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος» μέσα στην εβδομάδα από τότε που συναντήθηκε στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους την περασμένη Παρασκευή στο Τελ Αβίβ.

Στο Τόκιο την Τετάρτη, ο Μπλίνκεν περιέγραψε τους όρους των ΗΠΑ για μια «διαρκή και βιώσιμη ειρήνη» στη Γάζα μετά τον πόλεμο και την Παρασκευή επανέλαβε ότι είχε σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στον καθορισμό αυτών των «βασικών αρχών».

«Καμία βίαιη μετακίνηση Παλαιστινίων από τη Γάζα. Καμία χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για την έναρξη τρομοκρατίας ή άλλων επιθέσεων κατά του Ισραήλ. Καμία μείωση του εδάφους στη Γάζα και δέσμευση για την παλαιστινιακή διακυβέρνηση της γης για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και με ενιαίο τρόπο», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Παρασκευή.

«Αυτές και κάποιες άλλες ιδέες που έχουμε παρουσιάσει και που μοιράζονται και άλλοι, νομίζω ότι μπορούν να αρχίσουν να αποτελούν τη βάση για αυτό που πρέπει να κάνουμε».

«Έχουμε συγκεκριμένα σχέδια, συγκεκριμένα πράγματα πάνω στα οποία εργαζόμαστε που θα αυξήσουν τον αριθμό των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνουν στη Γάζα», είπε ο ίδιος.

Αλλά «είναι πάντα μια διαδικασία και η μετάβαση από την κατανόηση, η μετάβαση από μια συμφωνία στην εφαρμογή είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται αμείλικτα στο να φέρουν τους ομήρους μας στο σπίτι» και να σταματήσουν την επέκταση της σύγκρουσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ