Εξελίξεις από την Άγκυρα σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Εξελίξεις από την Άγκυρα σε ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. «Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT, ο Φιντάν ανέφερε επίσης ότι «συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου 2023», ενώ αναφορικά με το Κυπριακό, δήλωσε ότι αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών. Τόνισε επίσης πως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι συνθήκες των δύο κρατών θα εξισωθούν.

Οι δηλώσεις του έρχονται ενώ μετράει αντίστροφα ο χρόνος για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να υποδέχεται τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το ελληνοτουρκικό ραντεβού του Δεκεμβρίου «αντανακλά το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτή τη στιγμή», όπως το έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη. Όπως είπε, αυτό το κλίμα «είναι προς το συμφέρον όλων να διατηρηθεί», καθώς οι σημερινές προκλήσεις «δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αντιπαραθέσεις και αντιπαλότητες, αλλά αντιθέτως απαιτούν συνεργασίες και συγκλίσεις».

Η τουρκική πλευρά όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνει επίσης να επιθυμεί την διατήρηση του ήρεμου κλίματος, καθώς πιθανότατα δεν θέλει να ανοίξει νέα μέτωπα στην περιοχή, δεδομένου ότι, μετά το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιστρέψει σε μια ρητορική με αντιδυτικά χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από το Βερολίνο. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα», είπε, ζητώντας όμως ο διάλογος να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών.

Από την Αθήνα τηρείται στάση αναμονής, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης στο διπλωματικό πεδίο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ποιοι θα ψηφίσουν τον Στέφανο Κασσελάκη και θα δώσουν ποσοστό – έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές (pic)

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι.Χθες,...

Τι θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στην Κουμουνδούρου

Τι ακριβώς θα κάνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος στο επικοινωνιακό...